Haber

Gazze'ye hava saldırıları sürüyor

İsrail'in, askeri kamplara ve sivil hedeflere yönelik operasyonlarında iki kişi hayatını kaybetti çok sayıda kişi de yaralandı.

Haberin Öne Çıkanları

Çocuklar öldü

BM'den uyarı

Ateşkes gelebilir

Saldırılarda, İzzeddin El Kasım Tugayları'na ait iki kamp ve eski bir karakol hedef alındı. [Reuters]

Filistin'in durumu

filistinliler, 1967 yılında israil tarafından işgal edilen batı şeria, doğu kudüs ve gazze’nin dahil olduğu topraklarda bağımsız bir devlet kurmak istiyor. ancak yaklaşık 20 yıldır süren israil-filistin müzakerelerinde bir türlü sonuç elde edilemiyor. görüşmelerin son turu 2014'da israil’in batı şeria’da israilliler için kurduğu yerleşim birimlerinin inşaatına yeniden başlamasıyla çıkmaza girmişti. filistin’in bm’de tam üyelik arayışı da düğümün büyümesine neden olmuştu.

israil, gazze şeridi'ndeki kamplara ve güvenlik noktalarına yönelik hava saldırıları gerçekleştirdi.

cuma gününden bu yana süren saldırılarda, hamas'ın silahlı kanadı izzeddin el kasım tugayları'na ait iki kamp ve eski bir karakol hedef alındı.

hamas yetkililerine göre söz konusu saldırılarda 17 kişi yaralandı.

gazze şeridi'ndeki sağlık yetkilileri ayrıca, öğle saatlerinde yapılan saldırılarda iki filistinlinin yaşamını yitirdiğini, dört kişinin ise yaralandığını duyurdu.

israil uçaklarının ilk olarak gazze'nin merkezindeki el burey mahallesini vurmasıyla besil ahmet isimli filistinli hayatını kaybetti. gazze'nin kuzeyindeki operasyonda ise, yaralanan hamim ebu kadus tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. aynı operasyonda iki filistinli de yaralandı.

çocuklar öldü

israil ve filistinli direnişçi gruplar arasında pazartesi gününden itibaren çatışmalar yaşanıyor. bu çatışmalarda aralarında dört çocuğun da olduğu 12 kişi hayatını kaybetti, 33 kişi yaralandı.

hamas'ın silahlı kanadı izzettin el- kassam tugayları ise israil'in saldırılarının durması halinde ateşkes ilan edeceğini ifade etmişti.

filistin'de 2006'daki genel seçimleri hamas’ın kazanması sonrası israil, abd ve çok sayıda avrupa ülkesi filistin yönetimi'ne yardımı kesmişti.

hamas’ı tecrit etmeye çalışan israil, gazze şeridi’nden ‘topraklarına füze saldırısı düzenlenmesi’ gerekçesiyle de, bölgeye her türlü gıda ve ilaç girişini yasakladı

bu durum gazze’de büyük bir sefalete yol açarken, mısır-gazze sınırında açılan tünellerle bazı malzemelerin filistinlilere ulaşması için çalışmalar yürütüldü. ancak tüneller israil'in ve zaman zaman da mısır’ın müdaheleleri nedeniyle kapatıldı.

bm uyarmıştı

bm genel sekreteri ban ki-moon'un insani işlerden sorumlu yardımcısı valerie amos, geçtiğimiz hafta israil’in gazze’ye uyguladığı ambargonun derhal kalkması gerektiğini söylemişti. amos, altıncı yılına giren ambargonun 1,6 milyon filistinli üzerinde yıkıcı etkilerinin bulunduğunu belirtmişti.

filistinliler'in yüzde 80'inden fazlasının insani yardıma bağlı olarak yaşamlarını sürdürdüklerini dikkat çeken amos, "bu, gazze'de yaşayan herkese toplu ceza uygulama, temel insan haklarından mahrum bırakma anlamına gelmektedir ve uluslararası hukukun da ihlalidir" demişti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;