Gazze

Gazze'ye verilen sözler tutulmuyor

Kahire'de yapılan Gazze'ye bağış konferansının üzerinden altı ay geçti. Ancak taahhüt edilen yardımın sadece dörtte biri Gazze'ye ulaştı.

İsrail'in Temmuz ayında başlayan ve 51 gün süren saldırılarında 2 binden fazla Filistinli öldürülmüştü, binlerce aile evsiz kalmıştı. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

uluslararası kalkınma ajanslar ortaklığı, son raporunda gazze'deki insani duruma dikkat çekerek ekim ayında kahire'de düzenlenen yardım konferansında katılımcı ülkeler tarafından gazze'nin yeniden inşası için taahhüt edilen rakamın yalnızca dörtte birinin serbest bırakıldığını duyurdu. 

açıklamaya göre, filistinliler için taahhüt edilen 5.4 milyar dolar içinde doğrudan gazze için tahsis edilmiş olan 3 buçuk milyar doların yalnızca yüzde 26.8'i olan 945 milyon dolar gazze'ye ulaştırıldı. kalan miktar ise batı şeria'daki filistinliler için ayrılmıştı.

raporda ayrıca gazze'de israil tarafından yıkılan evlerin yeniden inşasının sadece kısmen başladığı belirtildi.

raporu imzalayanlardan biri olan uluslararası yardım kuruluşu oxfam yöneticisi winnie byanyima, "bağış konferansında konuşulanların içi boş sözlere dönüştü. yeniden inşa faaliyetleri çok küçük miktarda başladı. kalıcı bir ateşkes anlaşması imzalanamadı ve ablukaya son vermek için bir plan da yok" dedi.

al jazeera'ye konuşan, filistinlilere tıbbi yardım kuruluşu'nun gazze direktörü fikri şaltut ise, "gazze'de evlerini, mahremiyetini, onurunu ve sabrını yitiren insanlar için durum korkunç. gazze'deki insanların büyük çoğunluğunun baskın biçimde hissettiği şey gelecek korkusu" dedi.

ortadoğu analisti muin rabbani, uluslararası yardımdan mahrum kalan gazze'de halkın temel ihtiyaçlarının karşılanamayacağını söyledi. al jazeera'ye konuşan rabbani, "israil, batı, mısır ve filistin yönetimi gazze'yi dünyadan izole, abluka altında ve yardıma muhtaç bir ülke haline getirdiler" diye konuştu. rabbani'ye göre, gazze'ye uygulanan ambargo söz verilen bağışların gönderilmemesinden daha ciddi bir problem. 

5.4 milyar dolar söz verilmişti

mısır'ın ev sahipliğinde başkent kahire'de düzenlenen gazze'nin yeniden imarı uluslararası konferansı'na katılan ülkelerin taahhüt ettiği yardım miktarının 5,4 milyar dolara ulaştığı bildirilmişti.

israil'in 7 temmuz'da başlattığı ve 51 gün devam eden saldırılarda, 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılmış, binlerce bina hasar görmüştü.

filistin kalkınma ve yeniden yapılandırma ekonomik konseyi başkanı muhammed eştiye, gazze'nin imarı için 7,8 milyar dolara ihtiyaç duyulduğunu açıklamıştı.

gazze saldırısı

israil'in gazze'de 7 temmuz'da başlattığı koruyucu hat operasyonu 26 ağustos’taki ateşkesle bitirilmişti.

israil’in gazze’de 51 gün boyunca sürdürdüğü operasyonda çoğu sivil 2150'den fazla filistinli öldürülmüş, 11 binden fazla filistinli yaralanmıştı. 51 gün içinde ölen israilli sayısı ise çoğunlu israil askeri olmak üzere 69.

bm verilerine göre, israil'in gazze'ye düzenlediği son saldırılar sırasında evleri yıkılan yaklaşık 15 bin kişi hala unrwa'ya ait okullarda yaşamlarını sürdürüyor.

abluka hayatı imkansız kılıyor

israil uzun yıllardır gazze'yi abluka altında tutarak temel yardımların gazze'ye girşine izin vermiyor ya da engeller çıkarıyor. 

mısır da yakın zamanda sina'da güvenlik sorununu gereçke göstererek gazze şeridi ile arasındaki tampon bölgeyi beş kilometreye çıkaracağını açıkladı.

tampon bölgenin inşasına, ekim ayında 30 mısırlı'nın öldüğü bir saldırının ardından başlandı. mısır bu kapsamda gazze'den sina'daki silahlı gruplara silah sevkiyatı için kullanıldığını iddia ettiği tünelleri sistemli biçimde yok etmeye devam ediyor.

bu tüneller aynı zamanda mısır'dan gelen malların refah kapısından gazze'ye taşınması için de kullanılıyor ve tüneller olmayınca gazzeliler aynı ürünleri iki katı fiyatla israil'den almak zorunda kalıyor. 

konuyla ilgili olarak al jazeera'ya konuşan hamas sözcüsü tahir el nono şunları söylemişti:

"tampon bölge beş kilometreye çıkınca, yeni tünellerin inşası çok pahalıya mal olacak ve buralardan geçirilecek malların fiyatları çok yükselecek.”

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;