Türkiye

GDO'lu pirinç gözaltıları

Mersin'de gerçekleşen operasyonda, ABD'den ithal edilen 23 bin ton üründe yüksek oranda GDO bulunması üzerine altı kişi yakalandı.

Haberin Öne Çıkanları

23 bin ton yakalandı

Örnekte GDO bulundu

Bir kişi aranıyor

ABD'den ithal edilen 23 bin tonluk pirinçte GDO saptanmasının ardından soruşturma başlatıldı. [AA]

türkiye’nin güneyindeki mersin limanı üzerinden genetiği değiştirilmiş organizmalı (gdo) pirinç ithal edildiği iddiasıyla başlatılan soruşturmada, altı kişi gözaltına alındı. gözaltına alınanlar arasında yüksek oranda gdo içeren pirinç ithali yapan ve bu pirinçlerin 8 milyon tonunu satan üç şirketin yetkilileri bulunuyor.

şüpheliler, soruşturma kapsamında gümrük muhafaza müdürlüğü'ne teslim edildi. olayla ilgili olarak gaziantep'te bir kişi daha aranıyor.

abd'den ithal edilen ve mersin’e getirilen 23 bin tonluk pirinçle ilgili soruşturma başlatılmıştı. yapılan laboratuvar incelemelerinde alınan numunelerde yüksek oranda gdo’ya rastlanmasının ardından, polis ekipleri tarafından operasyon düzenlendi.

akdeniz hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatçıları birliği yönetim kurulu mahmut arslan, yaptığı açıklamada "dünyada henüz üretimi yapılmayan bir ürünün ithal edilmesi de söz konusu olamaz" demişti.

genetik müdahale

gdo, bir canlının genetik özelliklerinin insan eliyle laboratuvar ortamında değiştirilmesiyle elde ediliyor. en yaygın kullanım şeklillerinden biri, sebze ve meyvelere zehir salgılayan bir bakteriden gen transfer edilerek, bu sebzelerin böcek öldüren zehir üretmelerini sağlamak. bunun yanı sıra, genetik oynamalar ile sebze ve meyveler, yabancı otları yok eden kimyasal ilaçlara karşı dayanıklı hale getirilebiliyor.

türkiye'de 2010 yılında yürürlüğe giren biyogüvenlik kanunu'nun ardından gdo'lu ürünlerin türkiye’de ekimi ve yetiştirilmesi yasaklandı. söz konusu ürünlerin ithalatında da  yeni kısıtlamalara gidildi. yalnızca yem amacıyla kullanılan üçü soya, 13’ü mısır olmak üzere toplam 16 gdo'lu çeşidin ithaline izin verildi. 

gdo'ya karşı itirazlar

gdo'lu besinler insan sağlığına ve çevreye zararlı olabileceği gerekçesiyle, uzmanlar ve çevreci örgütler tarafından eleştiriliyor.

türkiye'de meslek odaları, sendikalar, dernekler ve aktivistlerden oluşan 70’e yakın sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu gdo’ya hayır platformu, yasal boşluklar ve denetimsizliğe dikkat çekmeye çalışıyor.

gdo karşıtları, genetiği değiştirilmiş yemle beslenen hayvanlardan elde edilen süt, peynir, yumurta, et gibi temel besinlerin üzerlerinde uyarıcı etiket olmaksızın satılmasını eleştiriyor.

kaynak: ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;