Türkiye
Geçici iş bitti, eylem başladı
Van depreminden sonra İŞKUR tarafından geçici olarak işe alınan 7 bin kişi "projenin süresi tamamlandığı" gerekçesiyle işten çıkarıldı. Çalışanlar oturma eyleminde. İŞKUR ise, tekrar işe alınmalarının mümkün olmadığını söylüyor.

van'da 23 ekim ve 9 kasım 2011'de meydana gelen 7,2 ile 5,6 büyüklüklerindeki iki depremin ardından işkur, "toplum yararına çalışma projesi" kapsamında 7 bin 283 kişiyi milli eğitim müdürlüğü başta olmak üzere çeşitli resmi kurumlarda görevlendirdi. işçilere 3 yıl 9 ay boyunca herhangi bir kadro verilmedi, hatta taşeron ya da sözleşme kapsamına da alınmadılar. bu süre boyunca "proje kapsamında geçici işçi statüsü"yle çeşitli kurumlarda görev yaptılar. ancak 13 haziran'da projenin süresi dolduğu gerekçesiyle topluca işten çıkarıldılar.
işe tekrar geri alınmayacaklarını öğrenen işçiler, iki haftadır kent merkezindeki feqiye teyran parkı'nda oturma eylemi yapıyor. talepleri "sorunlarına kalıcı bir çözüm bulunması". üç yıl boyunca kadro bekleyen işçiler, toplu işten çıkarma kararının geri alınmasını istiyor. aksi takdirde eylemin dozunu artıracaklarını duyuruyorlar.
üyelerinin tümü bu proje kapsamında işe alınanlardan oluşan van toplum yararına çalışma derneği'nn başkanı ethem altın sadece ekmek davası için mücadele ettiklerini söylüyor. van depreminden sonra kurulan derneğin 7 bini aşkın üyesi buluyor. üç yıl boyunca kandırıldıklarını düşünen altın, ‘’mitingler, toplantılar ve bakanlar gelince bizi çağırdılar. ekmeğimiz için mecburduk. ama bugünden sonra kesinlikle geçici olmak istemiyoruz. mevsimlik işçi statüleri ve çeşitli sözleşme durumları var. bir an önce kalıcı çözüm bulunmalı‘’ dedi.
"depremde terk etmedik"
van depreminde 350 bin vanlının kenti terk etmesine rağmen kendilerinin şehirde kaldıklarını söyleyen altın şunları söyledi:
‘’mağdur insanlar güçleri yetmediği için burada kaldılar. 7 bin 286 kişi kentte kalınca işkur bünyesinde kurum ve kuruluşlara yerleştirilip çalıştırıldılar. bu işçilerin sorununa kalıcı çözüm için biz 12 defa ankara’ya gittik. başbakanla, bakanlarla ve muhalefetle görüştük. herkes olumlu şeyler söyledi. görüştüğümüz herkes 'van, deprem bölgesidir. mağdur olan insanlar için bir an önce kalıcı bir çözüm bulunmalı' dedi. maalesef 13 haziran itibariyle tüm arkadaşımızın işlerine bir daha geri alınmamak üzere son verildi.’’
imza kampanyası başlattılar
siyasilerin kendilerine verilen vaatleri yerine getirmesi için eylem kararı aldıklarını anlatan altın, ‘’valiyle görüştük. kendisi mağduriyetimizi yetkililere bildireceğini söyledi. sivil toplum örgütleri, sendikalar ve siyasi partiler bize destek veriyorlar. imza standları açtık. imza topluyoruz. 15 binin üzerinde imza topladık. hedefimiz yüz bin imza toplamak. bu imzaları tbmm’ye yollayacağız’’ şeklinde konuştu.
"asgari ücrete razıyız"
eylemlerinin sonuç alıncaya kadar devam edeceğini söyleyen altın birkaç maddeden oluşan taleplerini şöyle anlattı:
‘’üç yıldır çalışan arkadaşların özellikle mağduriyetleri göz önüne alınarak sözleşme yapılmasını istiyoruz. asgari ücrete dahi razıyız. her sene denilsin ki; asgari ücretle dokuz ay çalışacaksınız. biz buna da razı olacağız.’’
altun, eylem kararı aldıktan sonra seslerini duyurmak için düzenledikleri protesto eylemlerinde polisin kendilerine yönelik tutumunu da eleştiriyor. sabırlarının gittikçe tükendiğini, artık kimsenin kendilerini ne kandırabileceğini, ne de oyalayabileceğini belirtiyor.
"ekmeğimizi kaybettik"
eylemlerinde değişiklikler düşündüklerini ifade eden altın konuşmasını şöyle sürdürdü:
‘’7 bin insan aileleriyle birlikte 75 bin insan yapar. bu insanlar harekete geçtiği zaman akan sular durur. biz o günü görmeyi düşünmüyoruz. ama hakikaten isterlerse onu da gerçekleştiririz. çünkü kaybettiğimiz hiçbir şey yok. sadece bir ekmekti, onu da kaybettik. biz şu an ricada bulunuyoruz. nezaket kuralları çerçevesinde insanca demokratik haklarımızı kullanarak hareket ediyoruz. ama bunun karşılığını bulamayınca inanın ki en büyük tepki de bizden gelecektir.’’
proje süresi doldu
işkur il müdürü salih serçe ise 13 haziran itibariyle söz konusu projenin son bulduğunu söyledi.
projeyi bir gün bile uzatmanın mümkün olmadığını belirten serçe, al jazeera'ye şunları söyledi:
"yeniden işe alınmaları için bakanlığın kontenjan vermesi gerekir. bakanlık verirse biz de gereğini yaparız. üç ay sonra işe alınabilirler. tamamen bakanlığın tasarrufundadır. bizimle ilgisi yok.
başvuranlara işsizlik maaşı da bağlıyoruz. ayrıca diğer yönlendirme çalışmalarımız da devam ediyor."
kaynak: al jazeera türk
Yorumlar