Türkiye
'Genelkurmay Başkanı yalan söylemez'
'Balyoz' davası kapsamında ifade veren eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ darbe planlarıyla ilgili bir şey bilmediğini söyledi.
Haberin Öne Çıkanları
Mahkeme talep etti
Ayrı oturumlarda dinlenecekler
361 sanık savunma yaptı

türkiye, yakın tarihindeki askeri darbe iddialarını aydınlatmaya çalışıyor. akp hükümetini devirmek için hazırlandığı iddia edilen ‘balyoz darbe planı’na imza atan komutanlar, hakim karşısına çıktı.
jandarma genel komutanı orgeneral bekir kalyoncu ile eski genelkurmay başkanları emekli orgeneraller yaşar büyükanıt ve ilker başbuğ ‘tanık’ sıfatıyla ifadeye çağrıldı.
başbuğ ifadesinde "genelkurmay başkanlığı raporlarına şüpheyle bakılması bizleri çok üzüyor. bazı bilgiler eksik olabilir ama genelkurmay başkanları hiçbir zaman yalan söylemez" dedi. eski genelkurmay başkanı yaklaşık iki saat süren ifadesinde darbe planlarıyla ilgili bilgiye sahip olmadığını açıkladı.
kimlik tespiti yapılan başbuğ, mahkeme heyeti başkanı ömer diken adresini sorunca ''belli. silivri'' diye yanıt verdi.
başkan diken, daha sonra başbuğ'a yeminini yaptırarak, tanıklığın önemini anlattı.
başbuğ'un tanık olarak çağrılmasına neden olan ocak 2003 tarihli mesaj formunu incelemesi için veren başkan diken, ''5-7 mart 2003 tarihinde 1. ordu komutanlığında düzenlenen plan seminerinden önce sizin de imzanızın bulunduğu kara kuvvetleri komutanlığının 1. ordu'ya gönderdiği bir mesaj formu var. bunda olasılığı en yüksek tehlikeli senaryo (oyts) oynanmaması yer alıyor. bu mesaj emrini neden gönderme ihtiyacı hissettiniz? seminerde oyts oynandığı anlaşılıyor. daha sonra bununla ilgili bir müeyyideniz oldu mu?'' sorusunu yöneltti.
2002-2003 yıllarında kara kuvvetleri kurmay başkanı olan ve mesaj formunda imzası bulunan başbuğ da bu soruya yanıt vermeden önce bazı noktaların altını çizmek istediğini belirterek, türkiye'nin o dönemde yaşadığı irak operasyonuyla ilgili süreci anlattı.
büyükanıt ve kalyoncu ifade verdi
mahkeme, 5-7 mart 2003 tarihli birinci ordu plan semineri'ne ilişkin sonuç raporunda imzaları bulunan orgeneral bekir kalyoncu ve emekli orgeneral yaşar büyükanıt ile ocak 2003 tarihli mesaj formunda imzası bulunan emekli orgeneral ilker başbuğ'un 2 mart'ta duruşmada olmasını istemişti.
bu kapsamda sabahın erken saatlerinde silivri'ye giden yaşar büyükanıt ve bekir kalyoncu tanık olarak ifade verdi.
duruşmada ifadesine ilk başvurulan isim orgeneral kalyoncu oldu. kalyoncu, mahkeme heyetine karşı, "seminerde olağan dışı bir görüşme yapıldığı şüphesine vardınız mı? seminerle ilgili mesaj formu var. kara kuvvetleri komutanlığı'na olasılığı en yüksek tehlikeli senaryonun (oyts) görüşülmesi teklif edilmiş. kara kuvvetleri komutanlığı da sonra görülmesi konusunda bir emir vermiş. emre rağmen oyts'nin oynandığı iddia ediliyor" ifadesini kullandı.
5-7 mart 2003 tarihinde 1. ordu komutanlığı tarafından düzenlenen seminere genelkurmay başkanlığı'nı temsilen katıldıklarını aktaran kalyoncu, gözlemci olarak katılanların tespitlerini rapor haline getirdiklerini belirterek, askeri hiyerarşi içinde sonuç raporunun imzalandığını söyledi.
duruşmada salonunda yaklaşık iki saat kalan orgeneral kalyoncu, tanıklığına başvurulmasının ardından işleri olduğunu belirterek, salondan ayrılmak istedi.
mahkeme heyeti başkanı ömer diken, tanığın jandarma genel komutanı olduğu için işleri olabileceğini belirterek, orgeneral kalyoncu'ya ayrılabileceğini söyledi.
kalyoncu ifadesinde, 2003'teki birinci ordu plan semineri'ne ilişkin genelkurmay sonuç raporu'na 21 mart 2003'te imza attığını söyledi.
orgeneral bekir kalyoncu, üye hakim ali efendi peksak'ın, "seminer sonuç raporu'nu incelediğinizde, olağandışı bir görüşme yapıldığı şüphesine vardınız mı?" sorusuna "raporda bir olağanüstülük farketmedim" cevabını verdi.
jandarma genel komutanı bekir kalyoncu'nun ifadesinin tamamlanmasının ardından sıra yaşar büyükanıt'a geldi.
büyükanıt, genelkurmay ikinci başkanı olarak kendisine sunulan seminer sonuç raporunu imzaladığını hatırlatarak, “raporu imzalamak, içeriğinin onaylandığı anlamına gelmiyor” dedi.
büyükanıt, “savaş kapsamında senaryolar yaratır, oynarsınız ama bu o ülkeye taarruz edeceğiniz anlamına gelmez” diye konuştu.
aralık 2010’da başlamıştı
orgeneral bilgin balanlı, eski hava kuvvetleri komutanı orgeneral halil ibrahim fırtına, eski deniz kuvvetleri komutanı oramiral özden örnek, eski 1. ordu komutanı orgeneral çetin doğan ile mhp milletvekili emekli korgeneral engin alan'ın da sanıkları arasında bulunduğu, aralık 2010’da ilk duruşması yapılan davada, 80 celsede 361 sanık savunma yapmıştı.
davada bugüne kadar yalnızca hakkında yakalama kararı bulunan ancak gülhane askeri tıp akademisi’nde (gata) tedavi gördüğü için duruşmalara getirilemeyen emekli orgeneral ergin saygun, mehmet akif ersoy eğitim ve araştırma hastanesinde tedavi gören emekli tuğgeneral levent ersöz ile yurt dışında bulunan sanıklar ahmet gökhan rahtuvan ve ali göznek savunmalarını veremedi.
ilker başbuğ'un tutuklu yargılandığı, türk silahlı kuvvetleri'nin internet siteleri üzerinden iktidardaki adalet ve kalkınma partisi (akp), dini cemaatler, yunanistan, ermenistan ve pkk aleyhine propaganda yaptığı iddiasıyla başlatılan 'internet andıcı' davası, 'irtica ile mücadele eylem planı' davası ile birleştirilmişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar