PKK

Genelkurmay: Serinkanlı davrandık

TSK, Diyarbakır’da nizamiyedeki bayrağın indirilmesi ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada çocuk ve kadınlar kullanılarak provokatif eylemler yapıldığı, bu nedenle serinkanlı davranmaya gayret edildiği belirtildi. Yazılı açıklama yapan Cumhurbaşkanı Gül de çözüm sürecinde herkesi sorumlu davranmaya çağırdı.

Konular: PKK, Türkiye, CHP, AKP

açıklamada lice’de ölen iki kişinin cenaze törenini protesto gösterisine dönüştüren grup kastedilerek olayın gelişimi şu şekilde anlatıldı.

“gösterici gruplar söz konusu cenazenin defnedildiği mezarlığın yakınında bulunan 2'nci hava kuvvet komutanlığı'na ait kuzey nizamiyesi bölgesinde bulunan bir nöbet kulübesine taşlı saldırıda bulunmuşlardır. bir kısmı çocuk olan göstericilerin arasında bulunan yüzü kapalı bir şahıs, nizamiye dış kapısından içeri atlayıp iki fens teli arasında bulunan araç kontrol bölgesine girerek, bayrak direğine tırmanmıştır. bölgeye sevk edilen tim tarafından şahsı ikaza yönelik havaya iki el uyarı ateşi yapılmış ve sesle ikazda bulunulmasına rağmen söz konusu şahıs bayrağımızı gönderden almıştır.”

“tahammül sınırlarını zorlayan eylem”

bayrağı indiren kişinin “hiçbir değerden nasibini almamış bir şahıs” olarak tanımlandığı açıklamada bu kişinin bulunup cezalandırılacağı söylendi:

“çocuklar ve kadınlar kullanılarak provokatif maksatlı yapıldığı, sivil ölümlerin amaçlandığı ve böylelikle kitlesel eylemlere zemin hazırlanması istendiği değerlendirilen ve tahammül sınırlarını zorlayan bu tür eylemlere karşı serinkanlı davranılmaya gayret sarf edilmektedir."

"yüce türk ulusunun sembolü, her zerresi şehit kanıyla bezenmiş bağımsızlığımızın işareti türk bayrağına, hiçbir değerden nasibini almamış bir şahıs tarafından saldırıda bulunulmasını nefretle kınıyor, bu saldırıyı yapan kişinin bulunup gerekli cezanın verilmesinin takipçisi olunacağının ve hiçbir kişi veya grubun şanlı türk bayrağını dalgalandığı gönderinden indiremeyeceğinin bilinmesi kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

cumhurbaşkanlığı'ndan yazılı açıklama 

olayla ilgili olarak çankaya köşkü'nden de yazılı bir açıklama yapıldı. bayrağın indirilmesinin "provokatif eylem" olarak tanımlandığı ve çözüm sürecinde herkese sorumluluk çağrısı yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“diyarbakır 2'nci hava kuvvet komutanlığı’nda direkteki türk bayrağının bir gösterici tarafından indirilmesini şiddetle kınıyorum.

bayrak hepimizin bayrağı, ortak sembolü ve en önemli değeridir. millet olarak ezelden ebede uzanan tarihi yolculuğumuzda bağımsızlığımızı ve bunun için verdiğimiz ortak mücadeleyi simgelemektedir.

şunu açıkça vurgulamak isterim ki: bu ve benzeri çirkin saldırı ve tahrikler hiçbir zaman amacına ulaşamayacaktır.

sorunların çözümü sürecinde, herkesi sorumlu davranmaya, provokatif eylem ve söylemlerden kaçınmaya çağırıyorum.”

‘bu konuda konuşmasını bekliyorum’

ana muhalefet partisi chp'nin lideri kemal kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin görüş alışverişinde bulunmak için demokratik sol parti'yi (dsp) ziyareti sonrası diyarbakır’da indirilen türk bayrağı ile ilgili soruyu yanıtladı:

[[Fotoğraf:AA]]
"türk bayrağını indiren bir hareketi asla ve asla kabul edemeyiz.  bayrak üzerinden siyaset yapılamaz. kırmızı renginde dedelerimizin kanı var. asla kabul etmiyoruz. recep tayyip erdoğan'ın bu konuda çıkıp konuşmasını bekliyoruz. bayrak konusunda ne söyleyecek merak ediyorum. bayrağın indirilmesine tahammül edemeyiz."

kılıçdaroğlu demokrat parti'yi ziyaretinin ardından da aynı soruyu yanıtladı. kılıçdaroğlu bu kez başbakan tayyip erdoğan'la birlikte cumhurbaşkanı abdullah gül'ü de sessiz kalmakla eleştirdi:

"demokrasi ve devlet yönetimi konusunda büyük açmazlarımız var. eğer bir ülkede, siz o ülkenin bayrağını indirecek kişilerin arkasında duracak, onlara moral verecek bir sessizliğe bürünüyorsanız bunu kabul etmemiz mümkün değil. bütün yurttaşlarımıza sesleniyorum, o bayrak bizim namusumuzdur, bizim onurumuzdur. her ülkenin bayrağı öyledir, bizim de öyledir. bayrak indirilecek, bu yeni bir şey değil yalnız; ikinci, üçüncü kez oluyor bu ülkede. bu ülkenin başbakanı, cumhurbaşkanı sessizliğini koruyacak. biz bunları kabul etmiyoruz. bayrak, benim bayrağım olduğu kadar sizin de bayrağınız. sizin bayrağınız olduğu kadar abdullah gül'ün de bayrağı olmak zorundadır. anayasa'da yemin içtiniz, o yemin sıradan bir yemin değildir. o yemini çıkıyorsunuz, bu milletin huzurunda yapıyorsunuz. 'ben bunlara sadakatle bağlı kalacağım' diyorsunuz. sizin sadakatinizi biz sorgular hale geldik, beni üzen bu. bunu kabul etmiyorum."

çiçek'ten yazılı açıklama

meclis başkanı cemil çiçek'te diyarbakır'da türk bayrağının indirilmesiyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. bayrağın hürriyet ve bağımsızlığın sembolü olduğunu belirten çiçek "her türlü takibatın yapılacağına inanıyorum" dedi.

"hürriyetimiz ve bağımsızlığımızın sembolü olan al bayrağımıza yapılan menfur saldırıyı şiddetle ve nefretle kınıyorum. milletimizin onuruna yapılan bu saldırının cezasız kalmaması için gerekli her türlü takibatın yapılacağına inanıyorum. şehitlerimizin al kanlarından rengini alan bayrağımızın türk milleti varoldukça dalgalanacağından kimsenin kuşkusu olmasın. milletimiz bu konuda müsterih olsun."

komutanlık bahçesine girdiler

lice’de yol kesme eylemlerine güvenlik güçlerinin müdahalesi sırasında ramazan baran ve baki akdemir öldü. baran’ın cenazesi, bağlar ilçesi yeniköy mezarlığı'na götürüldü.

cenazenin taşınması sırasında yüzleri kapalı bir grup, 2. hava kuvveti komutanlığı’nın bahçesinin telle örülü duvarından atlayarak direğe takılı bulunan türk bayrağını indirdi.

bu grup daha sonra bağlar ilçesinde göçmenler caddesi üzerinde barikatlar kurdu, yolu trafiğe kapattı. göstericiler gelen polislere molotofkokteyli, havai fişek ve taş attı.

kaynak: dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;