Türkiye
Gezi Parkı'nda 'nöbete devam' kararı
Taksim Dayanışması, sabah saatlerine kadar süren görüşmelerden sonra parkı boşaltmayacaklarını bildirdi. Cumhurbaşkanı Gül ise eylemcilere 'Evinize dönün' çağrısı yaptı.
Haberin Öne Çıkanları
Gül çağrı yaptı
Gece sakin geçti
Sarısülük de öldü

taksim dayanışması, başbakan recep tayyip erdoğan’la yapılan görüşmelerin ardından gerçekleştirdiği toplantı ve forumlar sonucunda 'nöbete devam' kararı aldı.
taksim dayanışması sabah saatlerine kadar süren toplantı ve forumlar sonucunda aldığı kararı açıkladı.
dayanışma "her türlü haksızlığa karşı direnişi devam ettireceğiz" mesajı verdi.
eylem sırasında yurt genelinde gözaltına alınan ve tutuklanan kişilerin serbest bırakılması telep edilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:
"direnişimizin 18.gününde 15 haziran cumartesi günü içindeki tüm canlılar ile beraber parkımız ve kentimiz, ağaçlarımız, yaşam alanlarımız, özel yaşamımız, özgürlüklerimiz ve geleceğimiz için taksim dayanışması olarak nöbete devam ediyoruz. taleplerimizin takipçisi olmaya devam edeceğiz. bu direniş, taksim dayanışmasının kolektif iradesinin yansıması ve bütünlüklü bir mücadelenin ortak bayrağı olacaktır. bugünden itibaren tüm yurda ve hatta dünyaya yayılan mücadelemizden gelen dinamizmle ve gücümüzle ülkemizde yaşanan her türlü haksızlığa ve mağduriyete karşı direnişi devam ettireceğiz. şu anda 18 gün öncesine oranla çok daha güçlü, örgütlü ve umutluyuz."
taksim dayanışması üyeleri, sosyal medyada yer alan 'gezi parkı'ndaki direniş tek bir sembol çadırla devam edecek iddialarını da yalanladı.
ancak bazı çevre kurumları ve siyasi hareketlerin ortak çadır kurma kararı aldığını ve bu toplulukların onun altında mücadeleye devam edeceğini duyurdu.
öğleden sonra da gezi parkı girişinde yer alan son barikat da kaldırıldı.
gül: evinize dönün
cumhurbaşkanı abdullah gül ise, gezi parkı eylemlerine ilişkin olarak twitter'dan 'eve dönün' çağrısı yaptı. gül, “görüşme ve diyalog yollarının açılması demokratik olgunluğun işaretidir. inanıyorum ki bu süreç iyi neticeler üretecektir. artık herkes evine dönmeli” dedi.
akp genel başkan yardımcısı hüseyin çelik, izmir'de yaptığı açıklamada, "mesele çevre duyarlılığı, yeşile saygı ise bütün mesajlar alınmış, gerekli değerlendirmeler yapılmıştır. bu saatten sonra bunu uzatmak, işin tadını kaçırmaktır, bu işi marjinalleştirmektir "dedi.
chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu ise "oradakiler nasıl karar alırlarsa o kararlara hepimizin saygı duyması gerekir. biz de saygı duyacağız" şeklinde konuştu.
parkta gece sakin geçti
taksim meydanı, gezi parkı ve çevresi cuma gecesini sakin geçirdi. gecenin ilk saatlerinde taksim meydanı'nda dolaşan ve cumhuriyet anıtı önünde piyanistin çaldığı şarkılara eşlik eden kalabalık, aniden bastıran ve yaklaşık 45 dakika süren sağanak nedeniyle çevredeki binaların önlerine ve çiçekçilerin şemsiyelerinin altına sığındı.
gezi parkı’ndaki eylem 19’nci gününe girdi. gezi parkı sakinleri güne temizlik ve kahvaltı yaparak başladı.
ankara'da 17 gözaltı
ankara'da ise cuma gecesi de eylem vardı. polisin müdahalesinde 17 kişi gözaltına alındı. polis, kennedy caddesi'nde yürüyen gruba biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. grup ara sokaklara dağıldı.
daha sonra yeniden biraraya gelen göstericiler barikat kurup ateş yaktı. polis gruba ikinci defa müdahale etti. gözaltılar bu müdahale sonrasında yapıldı.
ethem sarısülük de öldü
gezi parkı protestolarında dördüncü ölüm ise cuma günü kaydedildi. polis memuru mustafa sarı, eylemciler abdullah cömert, ve mehmet ayvalıtaş’tan sonra ankara’daki olaylarda yaralanan ethem sarısülük de 14 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra yaşamını yitirdi. ethem sarısülük'ün kurşunla yaralandığı otopsi ile ortaya çıktı.
ankara'da yapılan gösterilerde 1 haziran günü başına gelen yabancı bir cisimle yaralanan sarısülük hastaneye kaldırılmıştı. işçi ethem sarısülük'ün cenazesi otopsi için adli tıp'a kaldırıldı. soruşturma savcısı veli dalgalı ile ailenin avukatları da otopside hazır bulundu.
otopsiye sarısülük'ün kafa bölgesinden başlandı. yapılan incelemeye göre bir adet mermi çekirdeği tespit edildi. söz konusu çekirdeğin görüntüsü alındı. otopsi daha sonra başka bölümlerde devam etti.
bu sırada aile avukatlarından kazım bayraktar basına bir açıklama yaparak bir adet mermi çekirdeği bulunduğunu belirtti. sarısülük pazar günü toprağa verilecek.
gezi parkı eylemleri
o günden bu yana taksim meydanı'nı dolduran binlerce kişi gezi parkı'nın olduğu gibi kalmasını talep ediyor. olaylar sırasında istanbul'da beşiktaş ve dolmabahçe'de, ankara ve izmir'de çatışmalar yaşandı, çok sayıda kişi yaralandı, üç gösterici ve bir polis ise hayatını kaybetti.
olayların ardından başbakan recep tayyip erdoğan, göstericileri 'çapulcular' olarak nitelendirmiş ve "eylemlere son vermezlerse anladıkları dilden konuşuruz" demişti. erdoğan protestoculara yapılan müdahaleler ve tavrı konusundaki eleştirilere "eğer sertlikse kusura bakmayın tayyip erdoğan bu, değişmez” şeklinde cevap vermişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar