Gezi'de beşinci ölüm | Al Jazeera Turk - Ortadoğu, Kafkasya, Balkanlar, Türkiye ve çevresindeki bölgeden son dakika haberleri ve analizler

Türkiye

Gezi'de beşinci ölüm

Eskişehir'deki Gezi Parkı eylemleri sırasında bir grup sopalı kişinin saldırısına uğrayan Ali İsmail Korkmaz günlerdir verdiği yaşam mücadelesini kaybetti.

Oğlunun ölüm haberini alan anne Emel Korkmaz'ın 'Ali, niye direnmedin? Niye bizi bırakıp gittin?' diye ağıt yaktı. [DHA]

eskişehir'de gezi parkı eylemlerine destek vermek için yapılan yürüyüşte polisin müdahalesinden kaçarken saldırıya uğrayan ali ismail korkmaz hayatını kaybetti.

korkmaz, 28 gündür yoğun bakımdaydı.19 yaşındaki genç, eskişehir'de gezi parkı eyleminde polisin sıktığı biber gazından kaçtığı sırada beş-altı kişinin saldırısına uğramış ve beyin kanaması geçirmişti. 

bir hafta önce solunum cihazından çıkarılan ali ismail korkmaz üniversite öğrencisiydi.

gezi parkı’yla başlayan daha sonra da hükümete yönelik protestolara dönüşen olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısı korkmaz’la beraber beşe yükseldi.

türkiye genelindeki eylemler sırasında 22 yaşındaki abdullah cömert hatay’da, 27 yaşındaki komiser mustafa sarı adana’da, 27 yaşındaki ethem sarısülük ankara’da,  20 yaşındaki mehmet ayvalıtaş ise istanbul’da  hayatını kaybetmişti. 

tmmob'nin yetkileri alındı

gezi parkı eylemlerinin ardından yedi üyesi gözaltına alınan türkiye mimarlar ve mühendisler odası birliği'nin (tmmob) yetkileri elinden alındı. 

karar tbmm genel kurulunda torba kanun görüşmeleri sırasında uzun tartışmalara neden oldu. ak parti'nin önergesiyle, tmmob'nin plan ve projelerde vize ve onay yetkisi kaldırıldı.

kabul edilen önergeye göre, harita, plan, etüt ve projeler; idare ve ilgili kanunlarında açıkça belirtilen yetkili kuruluşlar dışında meslek odaları dahil başka bir kurum veya kuruluşun vize ve onayına tabi tutulamayacak, tutulması istenemeyecek.

önergeye ana muhalefet partisi chp ve muhalefet partisi mhp büyük tepki gösterdi. chp, kararla gezi parkı olaylarının faturasının tmmob'ye çıkartılmak istendiğini ileri sürerken, ak parti ise birliğe bağlı mimar ve mühendislerin, kanunda ve anayasadan almadıkları yetkiyi kullanarak ücret aldığını ifade etti.

taksim’de iftar sonrası protesto

ramazan’ın ilk gününde istanbul, taksim’de iki ayrı iftar görüntüsü ortaya çıktı. beyoğlu belediyesi taksim meydanı’nda kurduğu masalarla iftar düzenlerken istiklal caddesi boyunca ise ‘yeryüzü iftarı’ kapsamında yer sofraları kuruldu.

anti-kapitalist müslümanlar ve devrimci müslümanlar'ın çağrısıyla gerçekleştirilen ‘yeryüzü iftarı’ kapsamında kurulan sofraların meydana doğru uzamasına polis, istiklal caddesi’nin taksim girişinde engel oldu.

ftarın ardından cadde üzerinde bekleyen grubu polis dağılmaları yönünde uyardı. polis ilerleyen saatlerde meydana doğru çekilirken binlerce kişi sloganlarla istiklal caddesi’nden gezi parkı’na doğru yürüdü.

sayısı park içinde daha da artan grup eylemine burada devam etti. göstericiler park içinde slogan attı, halay çekti.

gösteride, "yaşasın halkların kardeşliği", "biji bıratıya gelan", “her yer taksim her yer direniş”, “bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “tut bakalım, tut bakalım orucunu tut bakalım. ethem’i öldür, mehmet’i katlet kabul olur mu bakalım” sloganları atıldı.

bazı göstericilerse divan oteli yakınına geçerek otele tezahüratta bulundular.

taksim gezi parkı salı günü öğle saatlerinde yurttaşların kullanımına açıldıktan kısa süre sonra kullanıma kapatılmış, akşam geç saatlerde tekrar açılmıştı.

gezi parkı'na gitmeyen isteyen gruplara polis istiklal caddesi'nde tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etmişti. müdahale sırasında aralarında taksim dayanışması temsilcilerinin de bulunduğu onlarca kişi gözaltına alınmıştı.

gözaltılara tepki 

gezi parkı gösteicilerini temsil eden taksim dayanışması üyesi yedi kişinin gözaltına alınması izmir ve eskişehir'de protestolarla karşılandı.

izmir’de 2 bin kişi, gündoğdu meydanı'nda gece saat 22.00 sıralarında toplandı. kıbrıs şehitleri'nden talatpaşa'ya, ardından cumhuriyet bulvarı'na çıkan göstericiler yolu trafiğe kapatarak konak meydanı'na sloganlar eşliğinde yürüdü. konak meydanı'na gelen göstericileri burada dört toma aracı ile çevik kuvvet ve sivil polis ekipleri karşıladı.

meydanda forum yapan ve fikirlerini paylaşan göstericilere polis müdahale etmedi. tutuklamaları protesto eden, gösterilere katılıp cezaevinde bulunanların serbest kalmasını isteyen protestocular, hükümet alehine uzun süre tezahuratta bulundu.

eskişehir’de ise binden fazla kişi espark alışveriş merkezi önünde iftar saatinden sonra bir araya geldi. kalabalık, 'gözaltılara, tutuklamalara, palaya, silaha hayır. parklar halkındır' yazılı pankart açıp yürüyüşe geçti. sık sık "her yer taksim her yer direniş", "isyan, devrim, özgürlük" ve "hükümet istifa" diye bağırdı. 

ağaçların kesilmesiyle başladı

istanbul'un merkezindeki taksim meydanı'nda bulunan gezi parkı'na topçu kışlası yapılmasına karşı çıkan göstericiler, 28 mayıs sabahı parktaki bazı ağaçların kesilmesi üzerine kepçeleri durdurmuştu.
 
takvimler 31 mayıs'ı gösterdiğinde ise, gezi parkı'na gitmek isteyen yüzbinlerce gösterici polis barikatlarıyla karşılaştı. gece boyu süren çatışmalarda istanbul sokakları savaş alanına dönerken, 1 haziran cumartesi öğle saatlerinde polis gezi parkı ve taksim meydanı'ndan çekildi. eylemciler gezi parkı'na tekrar yerleşirken, gösteriler türkiye geneline yayıldı. başta istanbul, ankara ve izmir'deki çatışmalarda üç eylemci ve bir polis yaşamını yitirdi. olaylarda yüzlerce kişi de yaralandı.
 
iki haftalık sürecin ardından polis önce taksim meydanı'na girdi, başbakan erdoğan'ın ankara sincan'da yaptığı mitingin ardından da 15 haziran'da gezi parkı'na biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.
 
gezi parkı ve meydanda o tarihten bu yana, polis ekipleri nöbet tutuyor. 15 haziran'dan beri taksim meydanı'na birkaç kez çıkan eylemciler, polis müdahalesiyle karşılaştı.

taksim meydanı'nın yayalaştırma projesi ve gezi parkı'na inşa edilecek topçu kışlası'yla ilgili yasal süreçte, son olarak istanbul 1. idare mahkemesi planların tümünü iptal eden bir karar verdi. gezi parkı'na hiçbir inşaatın yapılamayacağına hükmeden mahkemenin 6 haziran tarihli kararı, taksim'deki bazı tünellerin yapımını da engelliyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;