Avrupa

Greenpeace üyesi Gizem Akhan serbest

Kuzey Buz Denizi'ndeki protestosu nedeniyle Rusya'da iki aydır cezaevinde tutulan eylemci kefaletle bırakıldı.

Konular: Rusya, Çevre

Haberin Öne Çıkanları

120 bin TL kefalet

'Şiddete başvurmadım'

'Kaçacak değilim'

rusya'da iki aydır hapiste bulunan uluslararası çevre örgütü greenpeace'in türkiye gönüllüsü gizem akhan, tutuksuz yargılanacak. mahkeme akhan'ı 2 milyon ruble (120 bin tl) kefalet karşılığı serbest bıraktı.
 
st. petersburg kentindeki duruşmada "yaşadığım dünyayı korumak istediğim için hapisteyim" diyen akhan, şiddete başvurmadığını, tek amacının kuzey kutbu’nun geleceği için mesaj vermek olduğunu söyledi. 
 
akhan, "serbest bırakılmam halinde kaçacak değilim. kaçmamı gerektirecek bir şey yapmadım, bir tehlike oluşturmadım" dedi. 
 
yedi yıla kadar hapis cezası
 
25 yaşındaki greenpeace üyesi, çevre örgütüne ait 'arctic sunrise' adlı gemi ile kuzey buz denizi'ne gitmişti. akhan'ın da aralarında bulunduğu 30 çevreci, rus gazprom neft şirketine ait petrol platformunda eylem yaptıkları için 18 eylül'de gözaltına alınmıştı. 
 
savcılık son olarak 'holiganlık ve güvenlik güçlerine kötü davranmak' ile suçladığı akhan'ın yedi yıla kadar hapsini istedi.
 
mahkeme bu hafta görülen duruşmalarda şu ana dek 26 kişinin serbest bırakılmasına karar verdi, bir kişinin tutukluluk süresini üç ay uzattı. üç kişinin duruşması ise cuma günü görülecek.
 
akhan, buzulların erimesini hızlandırdığı için rus şirketinin petrol arama çalışmalarını protesto amacıyla bölgede bulunan gemide aşçılık yapıyordu. 
 
greenpeace üyesinin, kefaletinin ödenmesi sonrası önümüzdeki günlerde türkiye'ye dönmesi bekleniyor. 
 
'umarız adalet yerini bulur'
 
greenpeace akdeniz iletişim sorumlusu gülçin şahin, mahkemenin kararı sonrası bir açıklama yaptı. şahin, türkiye’den ve dünyadan pek çok duyarlı insanın, siyasilerin ve ünlü isimlerin çevrecilerin serbest bırakılması için harekete geçtiğini söyledi.  
 
yargılamanın sürdüğünü belirten şahin, "adaletin yerini bulmasını umuyor, bu haksız ve hukuksuz yargılamaların bir an önce sona ermesini talep ediyoruz" dedi.
 
rusya'daki duruşmayı ak parti ve chp milletvekilleri de takip etti. ak parti genel başkan yardımcısı salih kapusuz ile chp'li melda onur, veli ağbaba ve ilhan cihaner duruşma öncesi, akhan'ın kefaletle serbest bırakılmasını beklediklerini söylemişti.
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;