Türkiye
Gül'ün görev süresi yedi yıl
Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı'nın 2014'e kadar görevde kalacağına ve ikinci dönem için aday olabileceğine hükmetti.
Haberin Öne Çıkanları
CHP itiraz etti
Halk seçecek
TBMM'de kabul edildi

türkiye’de anayasa mahkemesi, chp tarafından 6271 sayılı cumhurbaşkanı seçimi kanunu'nun bazı hükümlerini iptali istemiyle açılan davayı esastan karar bağladı.
mahkemenin cuma günü açıkladığı karara göre görev süresi yedi yıl olarak belirlenen cumhurbaşkanı abdullah gül, bir dönem daha cumhurbaşkanlığı yapabilecek.
yüksek mahkeme, cumhurbaşkanı abdullah gül'ün görev süresini yedi yıl olarak belirleyen yasa hükmünü, oyçokluğuyla anayasa'ya aykırı bulmadı. görev süresine ilişkin hükmün iptal isteminin reddi kararına üyeler fulya kantarcıoğlu, mehmet erten, osman paksüt ve zehra ayla perktaş karşı oy kullandı.
mahkeme ayrıca, kanunun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açılan davada, geçici 1. maddenin ikinci fıkrasındaki, '31 mayıs 2007 tarihli ve 5678 sayılı türkiye cumhuriyeti anayasası'nın bazı maddelerinde değişiklik yapılması hakkında kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce seçilen cumhurbaşkanları, iki defa seçilememeleri kuralı dahil, anayasa'nın değişiklik öncesi hükümlerine tabidir' ibaresini iptal etti.
karara göre gül’ün görev süresi 2014’te son bulacak. yeniden aday olması ve seçilmesi halinde gül'ün görev süresi beş yıl olacak. anayasaya göre cumhurbaşkanı beş yılda bir seçimle iş başına geliyor.
mhp: anayasaya aykırı
kararla ilgili siyasilerden de tepkiler gelmeye başladı. mhp lideri devlet bahçeli, kararın anayasaya aykırı olduğunu belirterek, "bundan sonra başbakan erdoğan ile cumhurbaşkanı abdullah gül'ün siyasi rakip olmaları kaçınılmaz bir gerçek olarak ortaya çıkacaktır" ifadelerini kullandı.
yazılı açıklama yapan bahçeli, "anayasa'da açık ifadesi bulunan ve tartışma götürmez bir şekilde net olan cumhurbaşkanlığı görev süresini sulandırmak, siyasi ve keyfi yorumlarla yeni içtihat oluşturmak en başta anayasa'nın çiğnenmesinden başka bir anlama gelmemiştir" dedi.
mhp grup başkanvekili oktay vural da, anayasa mahkemesi'nin cumhurbaşkanlığı seçimi kanunu ile ilgili kararını 'eklektik ve ucube' olarak niteledi.
Yorumlar