Avrupa
Güney Kıbrıs'ta zafer Anastasiadis'in
Cumhurbaşkanlığı seçimini, ikinci turda oyların yüzde 57'den fazlasını alan muhafazakar aday kazandı.
Haberin Öne Çıkanları
66 yaşında
Malas'ı mağlup etti
Annan Planı'na 'Evet' demişti

güney kıbrıs'ta, demokratik seferberlik partisi'nin (dsi) lideri nikos anastasiadis ülkenin yeni cumhurbaşkanı seçildi.
66 yaşındaki muhazafakar aday, pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda oyların yüzde 57,5'ini alarak, rakibi stavros malas’ı geride bıraktı. malas seçimlerde komünist emekçi halkın ilerici partisi'nin (akel) adayıydı.
esas mesleği avukatlık olan anastasiadis, güney kıbrıs'ın yedinci cumhurbaşkanı olacak.
seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından disi merkezini ziyaret ederek destekçilerine seslenen anastasiadis, ülkesi için öncelikli konunun ekonomik sorunların çözümü olduğunu söyledi. disi lideri ayrıca, ülkesinin kalkınma yoluna girmesi için gerekli tüm önlemleri alacaklarını belirterek, avrupa ülkelerinden destek istedi.
ab'den destek istiyor
anastasiadis'i yeni dönemde bekleyen en büyük problem, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz. güney kıbrıs ab'den, neredeyse milli gelirine eşit olan 17 milyar euro tutarında bir kurtarma paketi istiyor. avrupa ülkeleri ise doğu akdeniz’in tabanında keşfedilen doğalgaz rezervinin işlenip satılmasını, güney kıbrıs’a verilecek kurtarma kredisinin garantisi olarak görüyor.
gayri safi yurt içi hasılası (gsyih) 18 milyar euro'ya yakın olan güney kıbrıs'ın en temel gelir kaynağı turizm. 2012'de 2 buçuk milyona yakın turistin ziyaret ettiği ülke, turizmin yanı sıra keşfedilen doğalgaz rezervlerinden de gelir elde etmeyi umuyor.
2012 yılı verilerine göre güney kıbrıs'ta işsizlik oranı ise yaklaşık yüzde 15.
kıbrıs sorunu'nda 'çözüm' mesajı
nikos anastasiadis’in zafer konuşmasında değindiği bir diğer konu ise kıbrıs sorunu'nun çözümü için türk ve rum tarafı arasındaki müzakerelerdi.
anastasiadis, sadece rumlar değil, kıbrıslı türkler tarafından da kabul edilecek, özellikle de kalkınma beklentileri oluşturacak bir çözüm aracılığıyla, 'tam bir avrupa devleti' oluşturmak istediklerini söyledi.
yeni bir döneme girildiğini kaydeden anastasiadis, çözüm için uluslararası koşullarda kabul edilemez bir durumun son bulmasını samimi şekilde arzu eden diğer tüm ülkelerin desteğini alacaklarından emin olduklarını belirtti.
anastasiadis, 2004 yılında kıbrıs'ın her iki tarafında referanduma sunulan annan planı’na, dönemin güney kıbrıs yönetiminin aksine destek vermişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar