Afrika
Güney Sudan için kritik uyarı
Birleşmiş Milletler, adım adım iç savaşa sürüklenen ülkede, üslerine sığınan 45 bin kişinin acil yardım ve korumaya muhtaç olduğunu açıkladı.
Haberin Öne Çıkanları
16 Aralık'ta darbe girişimi
Resmi sayı: 500 ölü
BM: 81 bin kişi evden kaçtı

bm’nin açıklamasına göre 16 aralık’taki başarısız darbe girişiminden sonra çatışmalar 10 federal bölgeden beşine yayıldı. başkent cuba’daki bm üslerine 20 bin kişi sığındı. eski cumhurbaşkanı yardımcısı riek machar’ın liderliğindeki isyancıların kontrolünde bulunan bor kasabasında da 17 bin sivil bm üssüne sığınmış durumda. bm açıklamasında, yaklaşık 81 bin kişinin evlerini terk ettiği belirtilirken, “ülkenin farklı bölgelerinde ölümcül insan hakları ihlali haberleri geliyor” ifadesi kullanıldı.
toplu mezar bulundu
bm genel sekreteri ban ki-mun da uluslararası toplumu göreve çağırıken, güvenlik konseyi ülkeye 7 bin barış gücü yerleştirilmesini oylayacak.
oylama öncesi ülkeden çatışma haberleri geliyor. bm insan hakları komiseri navi pilay, ülkenin birlik eyaletinde 75 kişinin cesedinin bulunduğu bir toplu mezarın ortaya çıkarıldığını açıkladı. pilay başkent cuba yakınlarında da iki toplu mezar bulunduğuna dair raporun kendilerine ulaştığını söyledi.
güney sudan resmi haber ajansının haberine gore yukarı nil eyaletindeki malakal kasabasındaki karargahta iki rakip birlik arasında çatışma çıktı. iki birliğin de komutanı olan tuğgeneral johnson gony biliu, malakal ve renk kentleri arasında bulunan bir köye sığındı. ajansın görgü tanıklarına dayandırdığı haberde, eyalet valisi simon kun puoch ile bazı hükümet yetkililerinn de bm güney sudan misyonu’na sığındığı belirtildi.
general billiu’un komutasındaki güçleri, sudan halk kurtuluş ordusu’ndan (spla) küçük bir grupla birleşitirip, karşı saldırıya hazırlandığı kaydedildi.yukarı nil eyaletindeki nasi ve ulang kasabalarındaki bazı yetkililerin de sudan cumhurbaşkanı salva kiir mayardit’in destekçisi oldukları gerekçesiyle görevlerinden uzaklaştırıldıkları belirtildi.
resmi kaynaklar: 500 ölü
dünyanın en genç ülkesi güney sudan’da ilk iç huzursuzluğu işaretleri 16 aralık günü gelmişti. ülkenin ilk cumhurbaşkanı salva kiir, başarısız bir darbe girişimine hedef olduklarını açıklamıştı. salva kiir’e göre, darbe teşebbüsünün arkasında temmuzda görevden aldığı cumhurbaşkanı yardımcısı riek machar vardı. ardından çok sayıda siyasi ve askeri yetkili görevden alınmış, ülkede olağanüstü hal ilan edilmişti.
ancak bu kararlar ülkedeki krizi daha da derinleştirdi. kiir’in bağlı olduğu dinka etnik grubuyla yardımcısı machar’ın nuer kabileleri arasında çatışma başladı. resmi açıklamaya göre 8 günde 500 kişi öldü.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar