Güney Sudan

Güney Sudan’da ‘korkunç’ bilanço

Güney Sudan'daki iç savaş hakkında rapor yayımlayan BM, ‘dünyanın en korkunç durumlarından biri’nin yaşandığını belirtti. Raporda rejimin, destekçisi milislere tecavüz izni verdiği, katledilen 10 bin 553 sivilin 829’unun boğularak öldürüldüğü ifade edildi.

Konular: Güney Sudan, Afrika

2015’te iç savaşın yaşandığı güney sudan hakkında rapor yayımlayan birleşmiş milletler insan hakları yüksek komiserliği, hükümetin rejim yanlısı milislere öldürme, yağmalama ve tecavüz izni verdiğini belirtti. rapora göre 2015 kasımından önceki bir yılda güney sudan'ın birlik eyaleti'nde yaklaşık 10 bin 553 sivilin öldüğü tahmin ediliyor. bunların 7 bin 165’i doğrudan şiddet nedeniyle, 829’u boğularak öldü. katliamlar, rastgele değil; bilinçli, sistematik ve etnik temellere dayanarak yapıldı.

“muhalifleri desteklediğinden şüphelenilen sivillerin, çocuk ya da engelli olsalar dahi, yakılarak, konteynırlarda boğularak, ağaçlara asılarak ve parçalanarak öldürülmesi gibi yürek burkucu pek çok olay raporda yer alıyor” ifadesi raporda yer aldı.

bm raporunda, güney sudan yönetiminin milislere ödeme yapmak yerine; onlara yağmanın yanı sıra, kadınlara ve kızları kaçırarak tecavüz etme izni verdiği ifade edildi. tecavüzün rejim askerleri arasında da ‘kabul edilebilir bir eylem’ olarak görüldüğü belirtildi.

bm soruşturması, 2015 yılının nisan ve eylül ayları arasında bin 300’den fazla tecavüz vakasını kayıt altına aldı. vakalar arasında askerlerin 6 yaşındaki bir kıza tecavüz edip etmeme konusunda tartıştıktan sonra, kızı silahla vurarak öldürmeleri de yer alıyor.

bir başka vakada ise güney sudan silahlı kuvvetleri’ne bağlı kuvvetlerin 60 çobanı bir konteynıra hapsederek havasızlıktan ölmelerine neden oldukları belirtiliyor.

iç savaştaki bütün tarafların pek çok zulme neden olduğu belirtilen raporda, 2015’te bunların çoğunun sorumlusunun hükümet güçleri olduğu ifade edildi.

10 binlerce kişi öldü

dünyanın en yeni kurulan ülkesi güney sudan’da 2013 aralığında başlayan iç savaş, on binlerce kişinin ölümüne, 40 binden fazla kişinin aç kalmasına, 2 milyonu aşkın kişinin yaşadığı yerden ayrılmasına neden oldu.

2011’de bağımsızlığa kavuşan ülkede cumhurbaşkanı salva kiir'in, 16 aralık 2013'te görevden aldığı yardımcısı riek machar'ı darbe girişiminde bulunmakla suçlamasının ardından ordu ile machar yanlıları arasında çatışmalar başlamıştı.

kaynak: afp ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;