Yemen
Hadi'den BMGK'ya mektup
Yemen Cumhurbaşkanı Mansur Hadi'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni göreve çağıran mektubu üzerine konsey, pazar günü toplanma kararı aldı. Çağrıya ABD'den destek geldi.

yemen cumhurbaşkanı mansur hadi’nin ‘acil müdahale’ çağrısı üzerine, birleşmiş milletler güvenlik konseyi (bmgk) pazar günü toplanarak yemen’deki son durumu görüşme kararı aldı.
cumhurbaşkanı hadi, bmgk’ya yazdığı mektupta başkent sana’nın kontrolünü kazanan şii husilerin, “meşru yönetime ve ülkedeki barış ve huzur ortamına zarar vererek yemen’i böleceğini” ifade etti.
mansur hadi, bmgk üyesi ülkelere “mümkün olan her yolla bu saldırının durması için acil müdahale çağrısı” yaptı.
husilerin darbesinin engellenmesi gerektiğini söyleyen hadi, “husilerin kontrolündeki bölgelerde yeniden yemen bayrağını dalgalandırmak istiyorum” dedi.
bmgk kararıyla husilerin ilerleyişinin caydırılmasını ve özellikle aden şehrine yönelik saldırılarının durdurulmasını isteyen hadi, “konseyi sorumluluklarını yerine getirmeye ve ülkenin güvenliğini sağlayarak meşru yönetimi desteklemeye çağırıyorum” dedi.
pazar günkü görüşmede bm temsilcisi cemal benomar’ın bmgk’ya ve körfez işbirliği konseyi’ne brifing vermesi bekleniyor.
abd personelini geri çekti
hadi'nin müdahale çağrısına abd'den de olumlu yanıt geldi. cumhurbaşkanı hadi'nin yemen'in meşru lideri olduğunu vurgulayan abd, bmgk'ya bu yönde destek vereceklerini söyledi ve husilere şiddeti durdurma çağrısında bulundu.
öte yandan, yemen'de el kaide'ye karşı mücade eden 100'e yakın özel operasyon askeri de dahil olmak üzere abd personeli, güvenlik endişesiyle ülkeden geri çekildi.
yemen'de son durum
iran destekli husilerin geçen yıl başkente yürüyerek yönetimi ele geçirmesinin ardından ülkede sünni ve şiiler arasında gerginlik giderek tırmanıyor. cuma günü başkent sana'da şiilerin toplandığı iki camiye işid intihar saldırıları düzenledi. 137 kişi öldü, 345 kişi de yaralandı.
husiler, geçtiğimiz ay parlamentoyu feshedip yerine 551 üyeden oluşan, ülkeyi yönetecek geçici ulusal konsey'i kurduğunu ilan etmişti. buna göre konsey, 5 kişiden oluşan başkanlık konseyi'ni seçecek. başkanlık konseyi ise yeni cumhurbaşkanını belirleyecek.
yemen’de eski devlet başkanı ali abdullah salih’in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor.
güneyde ayrılıkçı güney hareketi, yemen ordusuyla çatışıyor. kuzeyde ise iran'ın desteğini alan şii husiler sık sık sünni aşiretler ve orduyla çatışıyor.
el kaide ise güçlü olduğu birçok bölgede üslerini yemen ordusuna kaptırıyor, buna karşın petrol ve doğalgaz borularına saldırarak orduyu operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor. hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor; bu nedenle ülkede sık sık doğalgaz ve petrol arzında sorunlar yaşanıyor.
yemen'de açlık sınırında yaşayan insan sayısı ise 10 milyona yaklaşmış durumda.
kaynak: reuters
Yorumlar