Ortadoğu

Halepçe katliamının 25'inci yılı

Irak'ta 1988 yılında, Kürtlerin yaşadığı kasabaya ordunun zehirli gazlarla düzenlediği saldırıda ölen binlerce insan anıldı.

Haberin Öne Çıkanları

Tören düzenlendi

Fotoğraflar taşındı

Erbil'de anma

Halepçe'de ölenler için Erbil yakınında yaptırılan anıtın önünde resmi tören düzenlendi. [AA]

irak'ta 16 mart 1988'de gerçekleştirilen halepçe katliamının üzerinden 25 yıl geçti. iran sınırında yer alan kürtlerin yaşadığı kasabada ölen beş binden fazla kişiyi anmak için sabah saatlerinden itibaren yüzlerce kişi halepçe'deki şehitler meydanı'nda toplandı. kürt bayrakları ve katliamın fotoğraflarını taşıyan kalabalık, saldırıyı kınayan sloganlar attı. 

buradaki anma töreninde konuşan irak kürt bölgesel yönetimi (ikby) başbakanı neçirvan barzani, katliamın kürt halkının unutmadığı bir trajedi olduğunu söyledi.
 
dünyanın bu katliama kayıtsız kaldığını belirten barzani, "bugün bizim için çok acı bir gün. bugün burada şehitlerimizi anıyoruz. bileşmiş milletler (bm) başta olmak üzere bütün ülkelerin bugün bizi görmesini istiyoruz" dedi. kürt lider, bm'yi halepçe katliamını soykırım olarak kabul etmeye çağırdı. 
 
cuma günü ikby tarafından gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında da, erbil yakınındaki halepçe şehitlik anıtına çelenk bırakıldı.
 
isyanı bastırma harekatı
 
irak'ta eski lider saddam hüseyin'in döneminde iran'la devam eden savaşta, celal talabani liderliğindeki iraklı kürt peşmergeler iran ordusu ile işbirliği yaparak halepçe kasabasına girmiş ve bağdat'a karşı isyan başlatmıştı. 
 
bağdat yönetimi de, iran ordusunun ilerleyişini durdurmak için 1986-1988 yılları arasında ülkenin kuzeyindeki kürtlere yönelik enfal harekatı adıyla geniş çaplı saldırılar düzenlemişti.
 
bu harekat kapsamında 'kimyasal ali' lakabı ile bilinen irak ordusunun kuzey cephesi komutanı olan korgeneral ali hasan macit el tikriti, halepçe kasabasında zehirli gaz bombaları atılmasını emretmişti. 
 
öldürücü gazın sivillere karşı tarihte bugüne kadar en fazla kullanıldığı katliamda, çoğunlu kadın ve çocuk beş binden fazla insan ölürken, yaklaşık yedi bin kişi de yaralanmıştı.
 
düştüğü yerde insanları hareketsiz bırakan zehirli gazlar sonucu, büyük bir insanlık trajedisi ortaya çıktı. gazın etkisi sonucunda günümüze kadar yaklaşık 45 bin kişinin öldüğü, 60 binden fazla kişinin de sakat kaldığı tahmin ediliyor.
 
kaynak: ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;