Suriye'de iç savaş
Halep'te okula saldırı: 9 ölü
Suriye rejimi, Halep'te muhaliflerin denetimindeki Ensari bölgesinde bir ilkokula düzenlediği hava saldırısında aralarında beş çocuğun bulunduğu dokuz kişiyi öldürdü. Saldırıda en az 30 kişi yaralandı.
suriye insan hakları gözlemevi başkanı rami abdulrahman, “halep’in doğu tarafında yer alan bir okula hava saldırısı gerçekleşti. beş çocuk, üçü kadın dört öğretmen hayatını kaybetti” dedi.
afp’ye konuşan abdulrahman, çok sayıda yaralının olmasından dolayı ölü sayısının artabileceğini ifade etti.
bölgedeki sivil savunma yetkililerinden alınan bilgiye göre ise, orduya ait bir savaş uçağı saldırıyı said ensari ilkokulu'na 'vakum bombasıyla' gerçekleştirdi.
merkezi londra’da bulunan gözlemevi, halep’e düzenlenen bir başka saldırıda ise bir çocuk ve iki sivilin de hayatını kaybettiğini belirtti.
halep’te şiddetin artmasından dolayı okulların çoğu uzun süredir kapalı. ancak bir kısmı ise çatışmaların ve şiddetin artmasına rağmen eğitime devam etmeye çalışıyor.

‘dışarı çıkamıyoruz’
yerel aktivistlerden ahmed yasir de rejim güçlerinin halep'te ensari ile besatin kasr bölgesine "vakum bombalarıyla" saldırdığını öne sürdü.
saldırı nedeniyle bölgede birçok araçta çıkan yangının itfaiye ekiplerince söndürüldüğünü dile getiren yasir, şöyle devam etti:
"esed güçleri dünden bu yana halep'te sivil yerleşim yerleri ile pazar yerlerine vakum bombasıyla saldırıyor. halep'te muhaliflerin denetiminde olan bölgelerde sivillerden mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaları istendi. savaş uçakları sabahtan bu yana halep'i yoğun bir şekilde bombalıyor. korkudan dışarı çıkamıyoruz."
suriye genel devrim konseyi (srgc) de ordunun halep'in bab neyrab, besatin kasr ile ma'adi bölgelerine varil bombalarla hava saldırıları düzenlediğini belirtti.
ensari bölgesindeki hava saldırısında 4 öğretmenin öldüğünü doğrulayan srgc, rejim güçlerinin saldırılarının devam ettiğini kaydetti.
pazar yerine saldırı: 25 ölü
suriye rejimine ait bir savaş uçağı, cumartesi günü ülkenin kuzeyindeki halep'te muhaliflerin kontrolündeki ma'adi bölgesindeki pazar yerine 'vakum bombasıyla' saldırı düzenlemişti.
kalabalığın yoğun olduğu bir zamanda düzenlenen saldırıda 25 sivil hayatını kaybetmiş, 30 kişi de yaralanmıştı. saldırıda, ölenler arasında kadın ve çocuklar da bulunuyor.
hastane kaynaklarına göre saldırıda yaralananların büyük kısmının durumu ağır. çok sayıda iş yeri ve araç da kullanılamaz hale gelmişti.
ma'adi eski halep diye bilinen ve halep kalesi'nin de olduğu bir semt. burada son beş gündür muhaliflerle rejim güçleri arasında şiddetli çatışmalar sürüyor.

kaynak: al jazeera, afp ve aa
Yorumlar