Gazze
Hamas’tan Kral Selman’a çağrı
Hamas, Suudi Arabistan Kralı Selman'dan, Refah Sınır Kapısı'nın açılması, Hamas ve Gazze'ye karşı düşmanca tutumlara son verilmesi için Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'ye baskı yapmasını istiyor.
hamas sözcüsü fevzi berhum, suudi arabistan kralı selman bin abdulaziz'den resmi bir ziyaret için riday'da bulunan mısır cumhurbaşkanı sisi’ye baskı yapması çağrısı yaptı.
berhum, mısır ile gazze’yi birbirine bağlayan ve burada yaşayan filistinliler için adeta 'nefes borusu' niteliğindeki refah sınır kapısı'nın açılması, hamas ve gazze'ye karşı düşmanca tutumlara son verilmesi için mısır cumhurbaşkanı sisi'ye müdahale etmesini istedi.
berhum ayrıca hamas hakkında mısır basınında yer alan 'uydurma ve yanlış haberleri' kınadıklarını da ifade etti.
mısır cumhurbaşkanı abdulfettah sisi, resmi temaslarda bulunmak üzere bugün suudi arabistan'ın başkenti riyad'a günübirlik bir ziyarette bulunuyor.
refah sınır kapısı
mısır’da 2013 yılında yaşanan askeri darbenin ardından yönetimi devralan hükümet ilk olarak gazze ile mısır arasındaki refah sınır kapısı’nı geçişlere kapatmıştı.
üç ayın ardından sınır kapısının geçişlere açıldığı duyuruldu. gazze yönetimi ise giriş ve çıkışlarda çok büyük sıkıntılar yaşatıldığını ve kapıdan sadece mısır vatandaşlarının geçişine izin verildiğini duyurmuştu.
hamas’ın yasaklanması
kahire acil işler mahkemesi, cumartesi günü hamas hareketi'nin 'terör örgütü' olarak kabul edilmesi yönünde karar almıştı.
mahkemenin başka bir dairesi ise 26 ocak'ta hamas'ın 'terör örgütü' olarak kabul edilmesi talebiyle açılan benzer bir davada takipsizlik kararı vermişti.
mısır'da semir sabri ve eşref said isimli avukatlar, hamas'ın 'terör örgütleri listesine alınması' talebiyle dava açmıştı.
hamas ise mahkemenin kararının israil'in çıkarlarına hizmet ettiğini söyleyerek tepki göstermişti.
askeri kanadı da 'terör örgütü' ilan edilmişti
mısır'da acil işler mahkemesi, 31 ocak’ta da hamas'ın askeri kanadı izzeddin kassam tugayları'nı 'terör örgütü' olarak ilan etmiş,
kahire acil işler mahkemesi, 4 mart 2014'te ise hamas'ın mısır'daki faaliyetlerinin yasaklanmasına ve ülkede bulunan merkezlerinin kapatılmasına karar vermişti.
mısır basını sık sık hamas ve askeri kanadı izzettin kassam tugayları'nı sina'daki saldırılara karışmakla suçluyor. bazı mısırlı basın mensupları, televizyon programlarında, mısır ordusundan hamas'ı vurmasını istemişti. hamas iddiaları reddediyor.
hamas, 3 ocak’ta 17 yaşında bir filistinli gencin gazze şeridi sınırında mısır güvenlik güçlerince öldürülmesini kınayarak bunun 'komşu kardeş ülkelerin arasındaki ilişkiye uygun olmadığını' belirtmişti.
sina'ya tampon bölge
mısır 24 ekim’de gazze sınırına yakın olan sina yarımadası'nda 30 mısırlı askerin öldürüldüğü saldırının ardından 10 kilometrelik gazze sınırında bir tampon bölge oluşturulmasına karar vermişti. tampon bölgenin derinliği önce 500 metre olarak açıklandı ancak daha sonra 1 kilometreye kadar genişletilmesine karar verildi. tampon bölgenin inşa sürecinde yaklaşık 800 ev yıkıldı.
mısır, gazze’deki hamas’ı sina’daki silahlı grupları desteklemekle suçluyor. 3 temmuz darbesinden bu yana kahire, gazze sınırında 1600 tünel imha ettiğini açıklamıştı. tüneller israil ablukası altında olan gazze’ye silah, gıda ve para akışını sağlıyordu.
mısır’da demokratik seçimlerle cumhurbaşkanı seçilen ilk başkan muhammed mursi’nin askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılmasının ardından sina’da orduyu hedef alan saldırılarda ciddi bir artış gözlemlenmişti.
kaynak: al jazeera ve aa
Yorumlar