Türkiye

Hastalık izinlerine düzenleme

Devlet memurlarına tek hekim tarafından verilebilecek en fazla 20 günlük rapor süresi 10 güne düşürüldü.

Konular: Ekonomi

Haberin Öne Çıkanları

En fazla 40 gün rapor

12 ay hastalık izni

6 aya kadar refakat izni

Bir takvim yılı içinde tek hekim tarafından verilecek raporların toplamı 40 günü geçemeyecek.

hastalık raporları ile hastalık ve refakat iznine ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelik, resmi gazete'de yayımlandı. hastalık raporları ve hastalık iznine ilişkin 1980 tarihli yönetmeliği yürürlükten kaldıran yönetmelik, hastalık raporlarının hangi hekimler tarafından ve ne kadar süreliğine verileceği, hastalık ve refakat iznine ilişkin usul ve esasları düzenliyor.

buna göre memurların hastalık raporları, kurum tabipliği, aile hekimliği veya sosyal güvenlik kurumu ile sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları tarafından düzenlenecek.

memura tek hekim raporuyla bir defada en çok 10 gün rapor verilebilecek. raporda kontrol muayenesi öngörülmesi halinde, tek hekim tarafından en çok 10 gün daha rapor düzenlenebilecek.

memurun bulunduğu yerde sgk ile sözleşmeli sağlık kuruluna sahip sağlık hizmeti sunucusu bulunmaması ve hastanın tıbbi sebeplerle nakline imkan bulunmaması halinde tek hekimler, en çok 10 gün daha hastalık raporu düzenleyebilecek.

raporda nakle engel tıbbi sebeplerin belirtilmesi zorunlu olacak. raporların geçerli sayılabilmesi için il sağlık müdürünün belirleyeceği sağlık kurullarınca onaylanması gerekecek.

40 günü geçemeyecek

memura bir takvim yılı içinde tek hekim tarafından verilecek raporların toplamı 40 günü geçemeyecek. bu süreyi geçen hastalık raporları, sağlık kurulunca verilecek.

tek hekim tarafından düzenlenen hastalık raporlarının süresinin, gösterilen zorunluluk üzerine 40 günü aşması halinde, raporun geçerli olması için resmi sağlık kurulunca onaylanması zorunlu olacak. aile hekimi ve kurum tabiplerinin vereceği raporlar da tek hekim raporu kapsamında değerlendirilecek.

yurt dışında tek hekim veya sağlık kurulları, ilgili ülkenin mahalli mevzuatında tespit edilen süreler dahilinde hastalık raporları düzenleyebilecek. ancak bu şekilde alınan raporların ülke mevzuatına uygunluğu, dış temsilciliklerce onaylanacak.

uzun süreli hastalık izni

memura, aylık ve özlük hakları korunarak verilecek raporda, gösterilecek lüzum üzerine, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli tedavi gerektiren hastalığı halinde 18 aya kadar, diğer hastalık hallerindeyse 12 aya kadar izin verilebilecek.

azami izin sürelerinin hesabında, aynı hastalığa bağlı olarak, aralıklarla kullanılan hastalık izinleri de iki izin arasında geçen sürenin bir yıldan az olması kaydıyla dikkate alınacak.

refakat izni

memurun refakat izni alabilmesi için bakmakla yükümlü olduğu anne, baba, eş ve çocuklardan birinin ya da bakmakla yükümlü olmamakla birlikte refakat edilmemesi halinde hayatı tehlikeye girecek bu yakınlarından birinin ağır kaza geçirdiğini veya tedavisi uzun süren bir hastalığı bulunduğunu sağlık kurulu raporuyla belgelendirmesi zorunlu olacak.

bu halde memura 3 ay refakat izni verilebilecek ve bu süre aynı koşullarda bir katına kadar artırılabilecek. refakat izninde memurun aylık ve özlük hakları korunacak.

kaynak: anadolu ajansı

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;