Avrupa
Havel'e hüzünlü veda
Çek Cumhuriyeti eski devlet başkanının cenazesini taşıyan korteje başkent sokaklarında binlerce kişi eşlik etti.
Haberin Öne Çıkanları
Cenaze cuma günü
Çağrı gelmişti
Clinton geliyor

kadife devrimin öncülerinden olan ve pazar günü hayatını kaybeden, çek cumhuriyeti’nin eski lideri vaclav havel’in cenazesi, binlerce kişinin katıldığı bir kortejle, cuma günü devlet töreninin yapılacağı prag şatosuna götürüldü.
korteje yol boyunca eşlik eden halk, cenazenin bulunduğu top arabasına çiçekler attı ve alkışladı.
ülkede 1989'daki antikomünist "kadife devrim"in mimarına vefasını gösteren prag halkı, cenazenin ilk başta katafalka konulduğu eski kiliseye "teşekkür vaclav" yazılı pankart astı.
cenazenin bulunduğu top aracını havel'in dul eşi dagmar havlova ile eski devlet başkanının aile mensupları ve yakın dostları takip etti.
çağrı yapılmıştı
dagmar havlova, çek halkını, 75 yaşında hayatını kaybeden havel'e sükunet içinde saygılarını sunmaları için prag'ın merkezinden yola çıkan ve resmi devlet başkanlığı merkezi prag şatosu'na kadar gidecek korteje katılmaya çağırmıştı.
tüm ülkede ulusal yasın ilk günü olan çarşamba günü bayraklar yarıya indirildi. ülkede komünizmin yıkılmasının mimarı olan havel, cuma günü devlet töreniyle toprağa verilecek.
eski abd başkanı bill clinton ve eşi dışişleri bakanı hillary clinton, eski çek cumhuriyeti cumhurbaşkanı vaclav havel'in cenaze törenine katılacak.
beyaz saray'dan yapılan açıklamada, clintonlar'ın törene katılmak üzere çek cumhuriyeti'ne gideceği belirtildi.
törene ayrıca, eski abd dışişleri bakanlarından madeleine albright ve abd'nin prag büyükelçisi norman eisan'ın iştirak edeceği kaydedildi.
çek tarihinin en önemli aydınlarından olan havel'in çok sayıda piyes ve kitabı yayımlandı.
kaynak: ajanslar
Yorumlar