Çözüm süreci

HDP: Çözüm sürecine sahip çıkacağız

HDP'nin Merkez Yürütme Kurulu toplantısının ardından yayınlanan sonuç bildirgesinde, çözüm sürecinde gelinen nokta ve Kobani'deki gelişmeler değerlendirildi. Bildirgede, 'Hükümet çözüm sürecini bitirmek istese de, biz bu süreci sahiplenen ve ilerletmeye çalışan taraf olacağız' ifadesi kullanıldı.

halkların demokratik partisi (hdp) merkez yürütme kurulu (myk), 27 ekim pazartesi’de ankara’da gerçekleştirdiği toplantının sonuç bildirgesinde, kobani’deki durum ve çözüm sürecindeki son gelişmelere dair açıklamalar yaptı.

işid saldırısına karşı kobani’nin 44 gündür direndiğini ifade eden myk, işid’in kimyasal silah kullandığına dair iddialardan duyulan endişeyi dile getirdi.

hükümetin kobani’ye yardım koridoru konusunda ayak sürüdüğünü ifade eden bildirgede, hükümetin “işid ile pyd’yi bir tutarak pyd’yi terör örgütü ilan etmesinden” duyulan rahatsızlık ifade edildi.

‘imdat çığlığına yanıt’

bildirgede, 6 – 8 ekim tarihleri arasında kobani’ye destek için düzenlenen eylemlerde çıkan olaylar nedeniyle hayatını kaybedenlere de değinildi.

ölenlerle ilgili hiçbir soruşturma yapılmadığını söyleyen myk, bu eylemler sayesinde kobani’nin dünya gündemine getirildiğini ve kentin düşmesine engel olunduğunu ifade etti.

bildirgede ayrıca, pyd ile suriyeli kürt grupların 22 ekim’de irak’ın duhok kentinde imzaladığı, kantonları kabul eden anlaşmanın da sevinçle karşılandığı ifade edildi. hükümete de ‘kantonları tehdit olarak görmekten vazgeçmesi’ çağrısı yapıldı.

“hükümet süreci bitirmek istese de biz ilerletmeye çalışacağız”

hükümetin son dönemde ‘barış sürecini tıkayan bir tutum ve yönelim’ içinde olduğunu söyleyen hdp bildirgesinde, abdullah öcalan’a “başmüzakereci” sıfatı verilmesinin ve ‘süreci yürütmede yardımcı olacak bir sekretarya kurulması’ konularının krize dönüştürüldüğü ifade edildi.

hakkâri’nin yüksekova ilçesinde üç askerin şehit edilmesini ‘can yakan, barışa dair endişeleri büyüten bir gelişme’ olarak niteleyen bildirgede, hdp’nin kürt sorunun çözümünde tek yöntem olarak müzakereyi işaret etmeye devam edeceği ifade edildi.

bildirgede, “hükümet çözüm sürecini bitirmek istese de, biz bu süreci sahiplenen ve ilerletmeye çalışan taraf olacağız” ifadesi kullanıldı.

“güvenlik paketi, polise infaz yetkisi verdi”

başbakan ahmet davutoğlu’nun açıkladığı güvenlik paketinin polise infaz yetkisi vereceğini söyleyen hdp, “otoriter, yasakçı, baskıcı yasalar, hele devlet infazları ancak toplumsal gerilimleri daha da büyütür ve kışkırtır” ifadesini kullandı.

bildirgede ayrıca istanbul’daki validebağ korusu'nda inşaat süreciyle ilgili yaşananlara ve ordu’daki siyanürlü altın arama çalışmalarına da tepki gösterildi. soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın üzerinden de beş ay geçmesine rağmen sorumluların cezalandırılmadığı ifade edildi.

kaynak: hdp basın merkezi

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;