2014 Yerel seçim
HDP'den İstanbul için projeler
HDP Büyükşehir adayı Önder, İstanbul için projelerini açıkladı: Gezi, kültür ve barış vadisi olacak, 3. Köprü projesi iptal edilecek, Galatasaray Meydanı’na Cumartesi Anneleri Anıtı yapılacak, kadın ve gençlik meclisleri kurulacak.
hakların demokrasi partisi (hdp) istanbul büyükşehir belediyesi eşbaşkan adayı sırrı süreyya önder, istanbul'la ilgili projelerini “hdp istanbul taahhütnamesi” adı altında açıkladı.
toplumun ortak kaynaklarını belediye aracılığıyla halka karşı kullanmayacaklarını dile getiren önder, “konut haklarının ve ortak yaşam alanlarının gasbına, imar ve şehir planlarına aykırı yapılaşmaya izin vermeyeceğiz” dedi. hdp adayı; sahil, meydan ve park gibi kamusal alanları özel firmalara satmayacaklarını belirtti. istanbul için şu ana kadar ilan edilmiş ya da yapımına başlanmış projeleri iptal edeceklerini dile getirdi.
istanbul için de özerklik
önder’in açıkladığı projede, “hdp’nin 5 şehir hakkı ilkesi” adı altında, yerel demokrasi ve özerklik, barış, çözüm ve dayanışma, toplumsal hizmet, kadınlara ve lgbti’lere duyarlı, ekolojik belediyecilik yer aldı. önder’in hedefi yoksulluğu yenecek, haklarıyla barışacak, inanç gruplarını tanıyacak, engelliler onurlu ve özgür bir yaşam sürecek politikalar.
sırrı süreyya önder, kazanmaları durumunda belediyenin yapısında yapılacak olan değişiklikleri de açıkladı. buna göre, belediyede eşbaşkanlık sistemi olacak, kadın meclisleri oluşturulacak, kadınlara yönelik şiddetle mücadele adı altında mahallelerde kadın dayanışma merkezleri kurulacak, barınma evleri açılacak. ayrıca toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemeyle kadınlar için mahallelerde halk pazarları, toplu yemek merkezleri ve çamaşırhaneler kurulacak.
“lgbti’li bireyler için bütçe”
gençler için de meclislerin kurulacağını dile getiren önder, projesinde çocukları, yaşlıları ve lgbti’lilere de yönelik adımlar var:
“çocukların anadilleriyle eğitim de alacak kreşleri ve her türlü sosyal hizmetin sağlanacağı çocuk merkezleri açacağız. yaşlıların ve emeklilerin bir arada vakit geçirebilecekleri toplumda bir arada yaşamaya devam edecekleri yaşlı bakım evleri açacağız. lgbti bireyler için lgbti örgütleriyle ortak kurulacak sığınma evlerine bütçeden kaynak aktarılacaktır.”
3. köprü projesi
hdp adayının kentsel dönüşüme yönelik eleştirileri de vardı. projede kentsel dönüşüm değil, yerinde dönüşüm yapacaklarını söyledi, afet ve acil durum merkezi kuracaklarını dile getirdi. önder, çokça tartışılan istanbul’da yapılacak olan 3. köprü projesini “kuzey ormanlarını yok ettiği için” iptal edeceklerini belirtti. bir diğer proje ise ulaşımla ilgiliydi. ulaşım için önder’in önerisi raylı sistemdi:
“şehrin ana ulaşım yükünü raylı sisteme dayalı toplu ulaşım ağı yaratarak karşılayacağız. deniz hatlarını ve marmaray’ı yeni ara hatlarlarla mevcut toplu ulaşım ağına bağlayacağız. deniz yollarında yeni hatlar açarak mevcut iskeleleri etkinleştirecek ve boğaz geçişlerini kolaylaştıracağız. talep olan hatlarda sefer sayılarını artıracak, sefer saatlerini uzatacağız. ihtiyaç duyulan yerlerde feribot hatları açacağız. tüm toplu ulaşım ve yaya yollarını engellilerin ve yaşlıların şehir hattına erişimini mümkün kılacak biçimde düzenleyeceğiz.”
“gezi, barış ve kültür vadisi olacak”
sırrı süreyya önder halkın onayına sunup yapacaklarını söylediği diğer projeleri de şöyle sıraladı:
- gezi bölünmeyecek, aksine bütünleşerek şehre hayat verecek. taksim’den şişli’ye uzanan dev yeşil alanı gezi barış ve kültür vadisi olarak halka açacağız. bisiklet ve yaya yollarıyla beyoğlu ile şişli arasındaki devasa yeşil alanı şehre yeniden kazandıracağız.
- taksim meydanı gösteriler, konserler, anmalar için daha kullanışlı hale getirilecek.
- akm (atatürk kültür merkezi) polis karargahı değil şehrin kalbi olacak. akm’nin restorasyonunu belediye yapacak.
- muammer karaca sahnesi gibi kültür tesislerini şehir hayatına yeniden kazandıracağız
- haliç tershanelerinde vapur ve gemi yapımı bakım ve onarım faaliyetlerine son verilen alanların istanbul’un endüstriyel ulaşım kültürüne dair birer bellek mekanı olarak değerlendirilmesini sağlayacağız.
- metro istasyonlarını kamusal sanat alanlarına dönüştereceğiz.
- gazi mahallesi, 1 mayıs mahallesi, armutlu ve şişli’de hafıza ve adalet mekanları oluşturacağız.
- taksim’de cumartesi anneleri anıtı yapacağız.
- tarlabaşı’nda göç müzesi kuracağız.
- haydarpaşa garı’nı kadın müzesi, selimiye kışlası’nı ortak yaşam alanı haline getireceğiz.
- hrant dink caddesinden başlayarak sokak isimlerini istanbul’un tarihsel geçmişine ve şehir hafızasını gözeten şekilde yeniden düzenleyeceğiz.
kaynak: al jazeera
Yorumlar