2015 Genel Seçimi
HDP’den YSK’ya 4. başvuru
HDP, seçim güvenliğinin ihlal edildiği ve Cumhurbaşkanı'nın Anayasa'daki yetkilerini aşarak, bir parti lehine seçim çalışması yürüttüğü iddiasıyla 4. kez YSK’ya başvurdu.

halkların demokratik partisi'nin (hdp) 7 haziran milletvekili genel seçimi'nin "düzen içinde ve dürüstlük ilkelerine uygun olarak yapılmasının sağlanması amacıyla gerekli önlemleri alması" istemiyle, yüksek seçim kurulu'na (ysk) başvuruda bulundu.
hdp'nin ysk'ya gönderdiği dilekçede, hdp'nin, "anayasal tarafsızlığa ve tarafsızlık yeminine aykırı davrandığı" gerekçesiyle, "cumhurbaşkanlığı makamının, saygınlığına gölge düşürülmeyecek biçimde uyarılması ve gerekli önlemlerin alınması" talebiyle daha önce yaptığı üç başvurunun, ysk tarafından reddedildiği hatırlatıldı.
"ysk'nın kararlarından cesaret alan cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan'ın, seçim propaganda ilkelerine aykırı hareket ettiği, seçimlerin dürüstlüğüne gölge düşürdüğü" iddia edilen dilekçede, erdoğan'ın, 11 mayıs'ta rize ve trabzon'da yaptığı konuşmalara yer verildi.
erdoğan'ın açıklamalarında "yansızlık ilkesine" aykırı hareket ettiği, 298 sayılı seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında yasa'nın 49 ve devamı maddeleri ile seçim yasaklarına aykırı davrandığı ileri sürülen dilekçede, "yüksek seçim kurulu'nun, seçimin düzen içinde ve dürüstlük ilkelerine uygun olarak yapılmasının sağlanması amacıyla gerekli önlemleri almasını ve sonucu hakkında partimizi bilgilendirilmesini umuyoruz" ifadesi kullanıldı.
kaynak: aa
Yorumlar