Çözüm süreci

'Herkesin Cumhurbaşkanı olamaz'

HDP ile birleşmeye hazırlanan BDP, Cumhurbaşkanlığı seçimine kendi adayıyla girmeyi planlıyor. BDP Eş Başkanı Demirtaş'a göre Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanında olması gereken niteliklere sahip değil.

BDP milletvekilleri HDP çatısı altına girmeye hazırlanıyor. [Al Jazeera-Zeki Öztürk)

selahattin demirtaş, yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partisinin kendi adayını çıkaracağını söyledi ancak kendisi o aday olmak istemiyor. meclis'te gazetecilerle biraraya gelen demirtaş, faaliyetlerine artık hdp çatısı altında devam edecek bdp'nin, tayyip erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığına ise sıcak bakmadığını söyledi:

"başbakan bu haliyle herkesin başbakanı bile değil, sadece kendine oy verenlerin, onların da bir kısmının başbakanlığını yapıyor. bu anlayışla türkiye'de herkesin temsil makamı olan cumhurbaşkanlığını temsil etme zihniyetinin başbakanı olmadığını düşünüyorum. kendisi dışındaki tüm anlayışları ötekileştiren bir anlayış nasıl herkesin cumhurbaşkanı olabilir?"

"heveslisi değilim"

demirtaş, "çözüm sürecine ilişkin atılacak adımlar karşılığında erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına destek verir misiniz?"sorusuna da yanıt verdi.

"çözüm sürecinin bir pazarlık unsuru değildir cumhurbaşkanlığı seçimi bizim açımızdan. adım atılırsa iyi olur ancak bu cumhurbaşkanlığı seçiminde tavrımızı değiştirecek bir durum olmaz."

partinin kendi adayını çıkarmayı düşündüğünü de söyleyen bdp eş başkanı, bu adayın kendisi olup olmayacağı ile ilgili sorulara ise, "henüz isim konuşma aşamasına gelmedik ancak heveslisi değilim" yanıtını verdi.

"hdp'de görev alabilirim"

partisinin son grup toplantısına başkanlık eden bdp eş başkanı selahattin demirtaş,  hdp'nin yönetiminde görev alabileceğini ancak eş başkanlık için aday olmayı düşünmediğini söyledi.

"hdp kongresinden sonra parti yönetiminde görev alabilirim. yerel yönetimlerin koordine edilmesi, inşa süreci dediğimiz, sağlık, eğitim, güvenlik konusunda çalışmalarımı sürdürebilirim."

yeni yüzlere yer açmak için eşbaşkan olmayı düşünmediğini belirten demirtaş, bdp heyetinin bu hafta gerçekleştirilmesi planlanan imralı ziyaretinde abdullah öcalan'ın konuyla ilgili fikirlerinin de alınacağını söyledi.

demirtaş hdp'ye ilişkin parti içinde dile getiren endişeleri de değerlenrdirdi, hdp'nin klasik bir sol partisi olmayacağını belirtti.

"solda birlik partisinin çok ötesinde muhafazakar kesimleri de bünyesine alacak, bu bileşenler karar mekanizmalarında da oyer alacak. türkiye'nin tüm siyasal düşüncesinden olan insanlar o partide buluşmaya çalışacak."

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;