IŞİD

'Hilafet ilanı anlamsız'

ABD yönetimi, IŞİD’in hilafet ilan etmesinin Irak ve Suriye halkı için ‘hiçbir şey ifade etmediğini’ vurguladı. Irak ordusunun sözcüsü Kasım Ata ise hilafet ilanının ardından IŞİD'in artık bütün bölgeyi tehdit ettiğini söyledi.

Konular: Ortadoğu, Irak
IŞİD, Fırat ve Dicle nehirleri çevresinde etkinliğini büyük ölçüde artırdı ve Suriye ile Irak arasındaki sınırı fiilen ortadan kaldırdı. [Fotoğraf: AP-Arşiv]

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü jen psaki konuyla ilgili açıklamasında, “biz bu tip açıklamaları işid’den daha önce de duyduk. bu çağrı irak ve suriye halkı için anlam ifade etmiyor” ifadelerini kullandı.

işid'in hilafet ilanına irak ordusundan da tepki geldi. reuters haber ajansına konuşan irak ordu sözcüsü kasım ata, işid'in bu adımının örgütün artık bölgedeki bütün ülkeleri tehdit ettiği anlamına geldiğini söyledi.

ata "islam devleti'nin hilafet ilanı sadece suriye ve irak'a değil, aynı zamanda bütün bölgeye ve dünyaya. bu mesaj islam devleti'nin artık bütün ülkeler için tehdit oluşturduğu anlamına geliyor" dedi.

ordu sözcüsü, işid'in bu adımının ardından tüm ülkelerin tavırlarının değişeceğine inandığını çünkü örgütün tüm kesimlerin kendisine bağlılığını emrettiğini söyledi.

hilafet ilanı

irak şam islam devleti (işid) pazar günü irak'ın diyala vilayetinden suriye'nin halep kentine kadar olan geniş bir bölgede 'hilafet' ilan ettiklerini duyurmuştu.

örgüt internet üzerinden yayınladığı bir ses kaydında liderleri ebu bekir bağdadi'yi de 'halife' ve 'müslümanların lideri' ilan etti.

irak'ta yaklaşık üç haftadır belirli bölgelere hakim olan ve suriye'de de faaliyet gösteren örgüt isminin de bundan böyle 'islam devleti' olduğunu açıkladı. işid dünyadaki diğer örgütlere de çağrıda bulunarak 'hilafet' çatısı altında savaşmalarını istedi.

irak bölünmenin eşiğinde

irak’ta uzun süredir devam eden kaos, işid’in ülkenin ikinci büyük kenti musul’un yanı sıra tikrit ve ürdün sınırına yakın bölgeleri ele geçirmesi sonrasında daha da şiddetlendi.

işid’in bölgeye düzenlediği saldırının ardından irak ordusunun askerleri bölgeden çekilmişti.

irak-şam islam devleti (işid), irak ve suriye’de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. selefi ideolojiye sahip olan işid; irak, suriye, filistin ve ürdün topraklarını içine alan bölgede şeriata dayalı bir devlet kurmak istiyor. 2004’te irak’ta kurulan ve şu anda liderliğini ebubekir el bağdadi’nin yaptığı işid, suriye ve irak’taki en güçlü silahlı gruplar arasında yer alıyor.

işid, suriye’de mumbuc, petrol bölgesi rakka ve irak sınırına yakın deyr ez-zor kentlerini elinde tutuyor. irak’ta ise anbar eyaletindeki felluce ve ramadi’yi büyük oranda kontrolü altına alan örgüt, son olarak musul, tikrit ve ürdün sınırına yakın bölgeleri de alarak suriye ve irak’ta sünni nüfusun yaşadığı geniş bir alana oturdu. 

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;