ak parti görüşmeleri devam eden afad kanunu'nun ardından hsyk teklifi'nin kaldığı yerden görüşüleceğini açıkladı. meclis teklifin geçirilmesi için gerekirse haftasonu da çalışacak.
adalet bakanı bekir bozdağ ise teklifte değişiklik yapılıp yapılmayacağına ilişkin sorulara "bazı maddeler çıkarılacak, bazı maddelerde değişiklik yapılacak" yanıtını verdi.
chp iptal için aym'ye gidecek
chp, teklif genel kurul'dan geçer geçmez anayasa mahkemesi'ne iptal başvurusu yapacağını açıkladı. chp grup başkanvekili akif hamzaçebi yasayla ilgili köşk'ten karar çıkmadan bu başvuruyu yapacaklarını söyledi. gerekçesini ise "atamaları önlemek" olarak açıkladı.
hsyk üyeleri çağrıya uymadı, teklif yeniden gündeme geldi
pazartesi günü adalet bakanı bekir bozdağ hsyk'yı olağanüstü toplantıya çağırdı. 22 üyeli kurul'da en az 15 üyenin katılımıyla karar alınabiliyor. ancak bu çoğunluk sağlanamadı. çünkü üyelerden bazıları izinlerini uzatarak bazıları da rapor aldıkları için toplantıya katılmadı. 22. maddesine gelindiğinde dondurulan teklifin yeniden meclis'e getirileceğine ilişkin ilk açıklama da bu gelişmenin ardından ak parti grup başkanvekili mustafa elitaş'tan geldi.
salı günü adalet bakanı bekir bozdağ da düzenlemeyi genel kurul'a getirmeye karar verdiklerini açıkladı. teklifle ilgili anayasa değişikliği konusunda partiler arasında uzlaşma sağlanamamıştı. bozdağ bu çağrısını da yineledi.
aynı gün grup toplantısında başbakan erdoğan da hsyk genel kurulu'na izin uzatma ve rapor nedeniyle katılmayan üyelere tepki gösterdi:
"hsyk'ya siz bunun için mi seçildiniz? oranın genel kurulunu çalıştırmamak için mi seçildiniz? hsyk'nın parlamento'da yasalaşma noktasında çıkmasını engelleyenlere sesleniyorum; siz bunu engellediniz, burayı çalıştırıyorsunuz. bu ne demektir; siz paralel yapıyla müşterek hareket ediyorsunuz, ey chp, ey mhp!"
22’inci maddede askıya alınmıştı
hakimler ve savcılar yüksek kurulu’nun (hsyk) yetkilerini adalet bakanı’na devreden teklife hem içerden hem dışardan "bağımsız yargıya müdahale" tepkileri geldi. komisyondaki görüşmeleri milletvekillerinin yumruklu kavgalarına neden olan 47 maddelik kanun teklifi'nin genel kurul'daki görüşmeleri 22’inci maddesine gelindiğinde durduruldu, tartışmalı maddelere geçilmedi.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar