HSYK
HSYK teklifi komisyondan geçti
AK Parti'nin Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısında değişiklik öngören kanun teklifi Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.

hakimler ve savcılar yüksek kurulu'nu (hsyk) adalet bakanı’na bağlayıp geniş yetkiler veren kanun tekklifi gergin ve kavgalı geçen yedi günün sonunda tbmm adalet komisyonu'ndan geçti.
görüşmeler sırasında yoğun tartışmalara neden olan teklif, hsyk üzerinde adalet bakanı'nın yetkilerini artırıyor.
52 madde görüşüldü
adalet komisyonu'nda hsyk yasa teklifindeki 52 madde görüşüldü. muhalefete teklifle ilgili itirazları için cuma günü saat 17.00’a kadar süre verdi.
teklifle ilgili görüşmelerin tamamlanması sonrası komisyon teklifle ilgili raporunu meclis başkanlığı'na sunacak. teklifin önümüzdeki günlerde meclis genel kurulu’na gelmesi bekleniyor.
bozdağ: türkiye bu maddeyi değiştirmek zorunda
adalet bakanı bekir bozdağ, tbmm adalet komisyonu'nda hsyk yasa teklifinin görüşmelerinde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.
hsyk ile ilgili teklife işaret eden bozdağ, "bu teklifin hsyk üzerindeki tartışmaları dindirmeyeceğini de biliyorum. bu konuda siyasi partilerin bir araya gelerek anayasa'nın 159. maddesinde uzlaşmayla değişiklik yapma ihtiyacı ortadan kalkmamıştır. yaşananlar bu ihtiyacı çok açık şekilde herkese göstermektedir. bu girişim şimdilik olumlu neticelenmedi. umarım bundan sonraki süreçte siyasi partiler bir araya gelip uzlaşma için olumlu adım atarlar. bu adıma katkı vermeye hazırız. 159. madde değişikliğinin türkiye'ye çok büyük yararlar sağlayacağına yürekten inanıyorum. bu konudaki her çalışmaya destek olacağız" dedi.
bozdağ, teklifin kabul edilmesinin ardından komisyon'dan ayrılırken gazetecilerin "sayın cumhurbaşkanı'nın konuyla ilgili açıklaması var. yeni bir gelişme mi var?" sorusuna, anayasa'nın hsyk ile ilgili 159. maddesine uzlaşmayla değişiklik yapılmasının şart olduğunu belirterek, "siyasi partiler bir araya gelerek değişiklik yaparsa, biz buna varız. zaten partilere önerdik. chp katkı vermeyeceğini söyledi. türkiye bu maddeyi değiştirmek zorunda. bugün değişmez, yarın değişir. ama burada bir adım atılma ihtiyacı çok açık... uzlaşarak bir adım atabiliriz. bundan sonra bir çalışma yapabiliriz" karşılığını verdi.
teklifin yoğun tartışmalara neden olması üzerine ak parti, muhalefete anayasa değişikliği önerisinde bulunmuştu.
chp, bu öneriyi teklifin komisyondan çekilme şartı kabul edilmemesi üzerine reddetmişti.
genel kurul’a getirmeyin
komisyonda maddeler üzerinde konuşan chp milletvekili ali serindağ, teklifin bu haliyle genel kurulu’na getirilmemesini istedi. türkiye de eşitsizlik problemi olduğuna dikkat çeken serindağ, hükümetin kendisi gibi düşünmeyenleri devlet kurumlarına almadığını ifade etti.
hukuk cinayeti işleniyor
chp’li ali haydar öner ise“hukuk cinayeti işleniyor. bu yasayla ne adalet kalacak ne hukuk. cinayetin sonunu görmek istemediğim için buradan ayrılıyorum. sizi akıbetinizle baş başa bırakıyorum” diyerek salondan ayrıldı.
kaynak: al jazeera
Yorumlar