IŞİD

İbadi: Cihat çağrısı Irak'ı kara oyunundan kurtardı

Irak Başbakanı İbadi, IŞİD'e karşı savaşmak için Şiilerin dini otoritesi Sistani'nin yaptığı "cihat çağrısı" hakkında, “Irak ve bölgedeki ülkeleri IŞİD’in kara oyunlarından kurtardı” dedi.

Konular: IŞİD, Irak, Ortadoğu, İran
İbadi, "IŞİD'e karşı tüm ülke topraklarını geri almamız ve örgütü sonsuza kadar topraklarımızdan çıkartmamız çok yakındır" demişti. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

irak başbakanı haydar ibadi, "geçtiğimiz yıl bu zamanlar musul terörist işid çetelerinin eline geçti. bu çeteler daha sonra spyker askeri üssü'nde korkunç katliamlara kalkıştı. binlerce kişiyi göçe zorlamış ve diğer illeri de tehdit altında almıştı" dedi.

ülkede başlayan çatışmalar üzerine şiilerin dini otoritesi ayetullah ali sistani'nin "cihat çağrısı" ile birlikte bazı durumların değiştiğini ifade eden ibadi, şunları söyledi:

"musul'un kırılmasından sonraki bu çağrı, uygun yer ve zamanında gelmiş ve irak ile bölge ülkelerini, bu çetelerin (işid) 'kara oyunundan' kurtardı. dini mercinin çağrısı, daeş'in uzantılarını kesip 'kara rüyasını' başarısızlığa uğrattı. gerçek dönüm noktası olan bu çağrı, oyunu irak'ın lehine çevirerek, art arda zaferlerin gerçekleşmesi ve birçok bölgenin kurtarılmasına vesile oldu. halkımızın genç ve yaşlısıyla bu çağrıya kulak vermesi, vatanlarını savunması ise tarihe altın harflerle geçecek."

"ülkenin savunma gücü"

"irak'ın tüm yapılarını temsil eden mukaddes haşdi şabi kuruldu ve ordu ile güvenlik güçlerinin en büyük destekleyicisi oldu" diyen ibadi, şii milislerden oluşan grupların, ülkenin savunma gücünün bir parçası olduğunu savundu.

ibadi, "bunlar (şii misiller) resmi kurumdur ve büyük kahramanlık gösterip, canlarını feda etmişlerdir. şehit, yaralı ve bunların ailelerine selam olsun" ifadelerini kullandı.

musul'un 10 haziran 2014 tarihinde işid'in kontrolüne geçmesinden sonra irak'ın birçok bölgesinde çatışmalar başlamıştı. işid üyelerinin anbar, diyala ve selahaddin kentlerinde ilerlemesi üzerine şiilerin dini mercii sistani, işid'e karşı savaşmak amacıyla "cihat çağrısı" yapmıştı. bunun üzerine şii gençler organize olarak, çatışma bölgelerine gitmişlerdi. bir dönem "şii milisler" adıyla anılmaya başlanan bu gruplar, haşdi şabi (halk toplulukları) adıyla tanındı ve çatışma bölgelerinde işid'e karşı savaştılar. kuruluşunun üzerinden bir yılı geride bırakan haşdi şabi'nin yapısı, özellikle sünni bölgelerde yaptığı öne sürülen sivillere karşı ihlallerden dolayı ülkede tartışma konusu olmaya devam ediyor.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;