Suriye'de iç savaş

İç savaşın yok ettiği ülke

Suriye'de savaş 3 yıl önce bugün, Dera kentinde bir grup öğrencinin okul duvarına 'Halk rejimin yıkılmasını istiyor' yazmasıyla başladı. Al Jazeera Türk 3 yılın sonunda Suriye'deki yıkımın boyutlarını araştırdı.

Konular: Ortadoğu, Suriye
Suriye'de üç yılda üç milyona yakın bina hasar gördü. Reuters (Arşiv)

 

üçüncü yılını dolduran savaş ülkede en az 140 bin insanın hayatına mal oldu. milyonlarca insan ülkesini terkederek başta türkiye olmak üzere, lübnan, ürdün, irak, mısır ve birçok avrupa ülkesine sığınmak zorunda kaldı. savaşın en savunmasız kurbanları ise çocuklar. 1 milyon 200 bin çocuk mülteci durumunda. her üç çocuktan birine ya ateş edildi, ya vuruldu, ya da dövüldü. 5 milyon çocuk acil yardıma muhtaç. 4 milyon çocuk eğitim hakkından mahrum. 10 binden fazla çocuk öldürüldü.

ekmek fiyatı yüzde 500 arttı

birleşmiş milletler (bm) verilerine göre 10 milyon suriyeli acil yardıma muhtaç. 242 bin kişi kuşatma altında, 3 milyondan fazla insan ise ulaşılması zor yerlerde yaşamaya mahkum edilmiş. son iki yılda bazı yerlerde ekmeğin fiyatı yüzde 500 arttı. ülkenin yarısında temiz su kaynağına ulaşmak imkansız. ülkenin birçok yerinde bir litre suyun 20 dolara satıldığı oluyor. 

milyonlarca mülteci

iç savaşta 194 hastane, 541 cami, 3 bin 871 okul ve 36 kilise yıkıldı. suriye insan hakları izleme örgütü  (snhr) verilerine göre, üç yıllık savaş süresince 589 bin yapı tamamen yıkıldı, 736 bin yapı ise ağır hasar gördü. humus, halep ve hama gibi birçok şehir ise rejimin saldırıları sonucu harabeye döndü. yıkılan veya hasar gören yapıların onarımı için 165 milyar dolara ihtiyaç var.

suriye'den kaçıp komşu ülkelere sığınan suriyeli sayısı tam olarak bilinmiyor. ancak kayıtlı sığınmacı sayısı türkiye'de 634 bin 344, lübnan'da 957 bin 773, irak'ta 226 bin 934, ürdün'de 584 bin 406, mısır'da 134 bin 914. yüz binlerce suriyeli ise yabancı ülkerde kayıtsız olarak bulunuyor. 

ilaç üretimi yüzde 70 düştü

suriye genelinde hastanelerin yüzde 60'ı, sağlık kurumlarının yüzde 38'i ya zarar gördü ya da tamamen yok edildi. ülkede ilaç üretimi yüzde 70 oranında düştü. doktorların neredeyse yarısı ülkeden kaçtı. aşı programları geriledi; menenjit, kızamık gibi yıllar önce ortadan kalkmış hastalıklar yeniden yükselişe geçti. en az 80 bin çocuk, çocuk felci hastalığını taşıyor.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;