Asya - Pasifik

İdam kararı tekrar görüşülecek

Bangladeş'te Temyiz Mahkemesi, Abdülkadir Molla'ya verilen idam cezasının yeniden gözden geçirilmesine ilişkin duruşmayı perşembe gününe erteledi.

temyiz mahkemesi heyetine başkanlık eden yargıç muzammel hüseyin, savunma makamının ek süre talep etmesinin ardından duruşmanın yarın yerel saatle 11.30'a ertelendiğini açıkladı.

başsavcı mahbube alam ise 65 yaşındaki molla'nın savaş suçlarından hüküm giydiği gerekçesiyle, idam cezasının yeniden gözden geçirilmesi talebine karşı çıktı. 

cemaat-i islami partisi genel sekreter yardımcısı abdülkadir molla'nın avukatları, bangladeş hükümetinin gerekli tüm yasal işlemleri tamamlamadan müvekkillerini idam etmek için hazırlık yaptığını belirterek, dün gece infazın ertelenmesi amacıyla dilekçe vermişti. 

bangladeş hükümeti tarafından, bağımsızlık savaşı sırasında işlenen suçların araştırılması için 2010 yılında kurulan uluslararası savaş suçları mahkemesi'nde yargılanan molla, 5 şubat 2013'te ömür boyu hapse mahkum edilmişti.  

muhalefet tepkili

muhalefet, kararın 5 ocak'ta yapılacak seçimler öncesi muhalefeti zayıflatmayı hedeflediğini idda etti. molla’nın partisi cemaat-i islami, ana muhalefet partisi bangladeş milliyetçi partisi (bnp) ile ittifak halinde.

salı akşamı cemaat-i islami taraftarları idam kararının aleyhinde gösteriler yaptı. çıkan şiddet olaylarında en az üç kişi öldü.  başkent dakar’da yüzlerce kişi molla’nın idamını destekleyici sloganlar attılar.

katliamla suçlanmıştı

“mirpur kasabı” lakaplı molla, toplu katliam ve tecavüzden suçlu bulunmuştu. molla’ya şubat ayında müebbet hapis cezası verilmesi üzerine on binlerce hükümet yanlısı sokaklara çıkarak cezanın ağırlaştırılmasını istemişti. eylül ayında ceza idama dönüştürülmüştü. bu durum muhalifleri sokağa dökmüştü.

salı günü de muhaliflerin idama göstereceği tepkiler öngörülerek ülke çapında güvenlik önlemleri arttırıldı. bangladeş’te ocak ayından beri muhaliflerin polis ve hükümet yanlıları ile çatışması sonucunda 224 kişi öldü.

insan hakları izleme örgütü, idam kararının kabul edilemez olduğunu belirtiyor. sebep olarak da temyiz hakkının tanınmamasını ve cezayı işleten yasanın suçtan sonra konulmasını gösteriyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;