Türkiye

İhracata IŞİD engeli

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin verilere göre, haziran ayında Irak'a ihracat, IŞİD etkisiyle yüzde 21 düştü. Irak, ikinci büyük pazardan üçüncülüğe düştü. İhracatçılar, kaybı, AB pazarına yönelerek telafi etmek istiyor.

Konular: Ekonomi
Irak 2013'te Türkiye'nin en büyük ikinci ihracat pazarı oldu. [AA-Arşiv]

türkiye ihracatçılar meclisi haziran ayı ihracat rakamlarını kırıkkale’de açıkladı. haziran ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,6 artışla 12 milyar 544 milyon dolar oldu.

türkiye’de ihracat artarken ikinci büyük pazar irak'ta, işid’in musul’u işgaliyle irak’a ihracat yüzde 21 düştü. irak, haziranda üçüncülüğe geriledi, irak’ın yerini ingiltere aldı. tim’e göre irak’a olan ihracatın olağan seyrinde devam etmemesinin ihracat artışına 2,5 puan negatif etkisi oldu. 

türkiye ihracatçılar meclisi (tim) başkanı mehmet büyükekşi, irak’a sadece alternatif kerkük yolu üzerinden çok sınırlı miktarda ticaret yapılabildiğini söyledi. büyükekşi, irak’taki kaybı ab ile aşmayı hedeflediklerini açıkladı.

“2014'ün ilk 5 ayında irak'a ihracatımız yüzde 11 artışla 5 milyar 40 milyon dolara yükseldi ancak haziran ayında aylık ihracat yüzde 21 geriledi. suriye’de de benzer şekilde krizle beraber ilk dönemde ihracatımız ciddi şekilde düştü, ancak doğal olarak gerçekleşen talep ve ihtiyaçları karşılamak üzere ihracatımız tekrar artarak rekorlar kırıyor. irak’ta oluşan kaybımızı yeni hedef pazarlardaki performansımızla telafi edeceğiz. nasıl ki 2009’da avrupa pazarındaki krizi orta doğu pazarıyla aştıysak, şu anda orta doğu’da yaşanan duraklamayı da canlanan ab pazarı ile telafi edeceğiz.”

“faiz indirimleri devam etmeli”

merkez bankası’nın geçen hafta gerçekleştirdiği faiz indirimini “kısıtlı” olarak tanımlayan büyükekşi, “merkez bankası’nın piyasa dinamiklerinin gerisinde kalınmadan kademeli faiz indirimlerinin pro-aktif bir şekilde devam etmesini istiyoruz. yüksek faiz oranı bilhassa tüm sektörlerdeki firmaların yatırım iştahını negatif etkiliyor. faiz düşüşünün devamıyla rekabetçi kur seviyelerinin korunması gerektiğine inanıyoruz” dedi.  

ilk üçte otomotiv, hazır giyim ve kimyevi maddeler sektörü var

tim başkanı mehmet büyükekşi’nin açıkladığı haziran ayı rakamlarının detayları ise şöyle:

  • haziran ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,6 artışla 12 milyar 544 milyon dolar oldu.
  • son 12 aylık ihracat ise yüzde 2,6 artışla 156 milyar 594 milyon dolara yükseldi.
  • haziran ayında en fazla ihracatı, 2 milyar 31 milyon dolarla otomotiv sektörü yaparken, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, 1 milyar 601 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada, kimyevi maddeler sektörü ise 1 milyar dolar 524 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı.
  • haziran ayında en fazla ihracat artışını yüzde 31 ile fındık ve mamulleri sektörü yakaladı.bu sektörü yüzde 21 ile tütün ve yüzde 15 ile kimyevi maddeler sektörleri izledi.
  • haziran ayında en fazla ihracat yapılan 5 ülke sırasıyla almanya, ingiltere, irak, fransa ve italya oldu.almanya’ya ihracat yüzde 10, ingiltere’ye ihracat yüzde 22, fransa’ya ihracat yüzde 12 italya’ya ihracat yüzde 18 arttı. irak’a ihracat ise yüzde 21 geriledi.
  • en fazla ihracat yapılan 10 ülke arasında en yüksek ihracat artışını yüzde 40 ile iran’a gerçekleştirildi.
  • haziran’da umman’a ihracat yüzde 181, katar’a yüzde 154, hırvatistan’a yüzde 108, suriye’ye yüzde 94, güney kore’ye yüzde 64 arttı.
  • haziran ayında ab’ye ihracat yüzde 15 artarken, kuzey amerika’ya yüzde 12 ve ortadoğu’ya yüzde 2 ihracat artışı yakalandı.
  • en fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran il yüzde 13 artışla izmir oldu. izmir’i yüzde 12 artışla denizli ve kayseri, yüzde 8 ile istanbul, manisa ve sakarya, yüzde 6 ile kocaeli, yüzde 5 ile bursa, yüzde 1 ile gaziantep takip etti. ankara’nın ihracatı ise yüzde 3 geriledi. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;