Haber
İlk derin uzay kapsülü yarın denenecek
NASA'nın derin uzay görevleri için tasarladığı ve bir gün insanları Mars'a taşıması beklenen Orion uzay kapsülü, yarın ilk kez denenecek. Orion, başarılı olması halinde yerden 5800 metre yükseliğe erişecek.

nasa, apollo görevlerinden bu yana düzenleyeceği ilk derin uzay görevleri için tasarladığı orion uzay kapsülünü perşembe günü test edecek. exploration flight test-1 (eft-1) olarak adlandırılan deneme kapsamında, orion uzay aracı dünya'dan 5 bin 800 kilometre öteye gönderilecek. orion kapsülünü nasa'nın sahip olduğu en büyük roket delta iv taşıyacak. orion, tsi 14.05'te ateşlenecek. nasa tv, tsi 11.00'den itibaren canlı yayına başlayacak.
orion'un erişmesi hedeflenen uzaklık, dünya'dan ortalama 384 bin kilometre mesafede bulunan ay'a gönderilen apollo araçlarından bu yana insan taşıması için tasarlanan bir aracın eriştiği en uzun mesafe olacak. apollo görevinin gerçekleştirildiği 1972'den bu yana, hiç bir insan taşıyan uzay aracı uluslararası uzay istasyonu'nun (uui) bulunduğu 400 km mesafenin ötesine geçmedi.
orion'un başarılı olması, 2030'lu yıllarda mars'a kadar uzanacak görevler için önemli bir adım olacak. florida'daki kennedy uzay merkezi'nin direktörü bob cabana, "mars yolculuğundaki ilk adımımız olacak" ifadesini kullandı.
birçok zorluğun aşılması gerekiyor
orion ile başlayacak olan yeni nesil derin uzay görevleri, insanlığın 40 yıldır karşılaşmadığı zorlukları da beraberinde getirecek. düşük yörüngede yapılan görevlerde yaşanan bir sorunda astronotların 1 saat içinde güvenli bölgeye eriştirebilmesi mümkün iken, derin uzay görevlerinde böyle bir şans bulunmuyor.
nasa'da orion program yöneticisi olan mark geyer, 'mürettebatı beklenmedik durumlarda koruyabilecek güvenilir sistemler geliştirmeleri gerektiğini' belirterek, 'basıncın yok olması halinde orion'daki astronotların kıyafetleri içinde altı gün hayatta kalabileceklerini ve dünya'ya dönebileceklerini' ifade etti.
astronotlar için en fazla 21 gün ev görevi görebilen orion, radyasyona karşı en dayanıklı uzay kapsülü olarak geliştirildi. orion, mars gibi uzak hedeflere bağlı olduğu bir uzay aracı ile hareket edecek ve astronotların uzay üssü ve yer arasında hareket etmelerini sağlayacak.

apollo uzay araçlarından daha büyük
altı astronot taşıması için tasarlanan orion, 3.3 metre uzunluğunda ve 5 metre genişliğinde. 8.9 metreküp yaşanabilir alan sunan uzay kapsülü, 3.2 metre yükseklik ve 3.9 metre genişliğindeki apollo'ya kıyasla 2.7 metreküp daha fazla alana sahip. apollo'da kullanılan avcoat ısı kalkanının daha gelişmiş versiyonuna sahip olan orion, üç boyutlu yazıcılarda üretilen parçalara da sahip.
orion, saturn v roketiyle ateşlenen apollo'ya kıyasla, nasa'nın envaterindeki en büyük roket olan delta 4 heavy roketiyle atmosfer dışına gönderilecek. gelecekteki görevlerde ise orion'u inşa edilmiş en büyük roket olacak space launch system (sls) taşıyacak.
sls ve orion, ilk kez 2017 veya 2018'de test edilecek. orion ile ilk insanlı uçuşun ise 2021'de yapılması planlanıyor.
kaynak: space.com ve al jazeera
Yorumlar