Kürt sorunu
İmralı görüşmesinin ayrıntıları
Haftasonu İmralı'da Abdullah Öcalan'la görüşen heyette bulunan BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, görüşmenin ayrıntılarını anlattı. BDP'li vekil; Öcalan'ın, çözüm sürecinde yaşanan provokasyonları da darbe girişiminin bir parçası olarak gördüğünü söyledi.
Haberin Öne Çıkanları
İmralı görüşmesinin ayrıntıları
"Darbe girişimi"ne açıklama
Süreçte farklı formatlar
pkk'nın hapisteki lideri abdullah öcalan'la 11 ocak'ta imralı'da görüşen heyette bulunan bdp grup başkanvekili idris baluken, görüşmenin ayrıntılarını, fırat haber ajansı'na anlattı.
heyetin görüşmesi, hükümet-cemaat kavgasının yaşandığı bir dönemde gerçekleşmiş, görüşmenin ardından yapılan açıklamada, öcalan'ın “ülkeyi bir darbe ateşiyle yeniden yangın yerine çevirmek isteyenler bizim bu ateşe benzin taşımayacağımızı bilmelidir” ifadesine yer verilmişti.
bdp'li baluken, öcalan'ın bu sözlerle sadece 17 aralık'ta başlayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonunu kastetmediğini söyledi; 9 ocak 2012'de paris'te üç kadının öldürülmesi ve çözüm sürecini 'sabote' etme amaçlı girişimlerin de darbenin bir parçası olduğunu düşündüğünü söyledi.
baluken'in ifadeleri şöyle;
"salt akp hükümeti veya cemaat üzerinden darbe değerlendirmesinde bulunmuyor. sayın öcalan darbe çerçevesini 9 ocak katliamından başlayarak, gever’deki katliam, tutuklu vekillerle ilgili yerel mahkemelerde ortaya konan direnç, sebahat tuncel’in cezasının yargıtay tarafından onanmasıyla ilgili işletilen süreç, roboski ile ilgili verilen takipsizlik kararı ve 17 aralık’tan itibaren ortaya çıkan gelişmelerin tamamının bu darbenin bir parçası olduğunu ve özünde de çözüm sürecini sabote etmeyi amaçladığını söylüyor."
"mevcut durum bir kaos"
öcalan'ın hükümet-cemaat kavgasını 'bir kaos, bir kriz durumu' olarak gördüğünü söyleyen baluken, "öcalan, bu durumun nedeninin, hükümetin ve devletin yapması gereken demokratikleşme ile ilgili yasal ve anayasal düzenlemelerin yapılmamış olmasına bağlıyor" diye konuştu.
çözüm süreci için 3 madde
daha önce çözüm sürecinin ilerleyebilmesi için 3 öneride bulunan öcalan'ın bu önerileri tekrar dile getirdiğini söyleyen baluken sözlerini şöyle sürdürdü;
"...başlatılmış olan çözüm sürecinde üç hususun altını çizmişti ve tekrar çiziyor: sayın öcalan, anlamlı ve derin müzakerelere bir an önce geçilmesi gerektiğini ifade ediyor çünkü hala devletle müzakere aşamasına başlamadığını ve devletin bir an önce bu müzakereleri başlatması gerektiğini söylüyor. yine ikinci önemli bir nokta olan yasallık ve hukuki boyut, bu hususta devletin ve akp hükümetinin bu sürecin yasal boyutunu ve hukuki zeminini bir an önce oluşturması gerektiğini ifade ediyor. üçüncü boyut da tarafsız bir izleme kurulunun bu süreci takip etmesi gerektiğinin altını çiziyor. bu belirttiğimiz üç husus ile ilgili hükümetin hızlı adımlar atmasının çözüm sürecini hedef alan bu kaos ve krizden çıkış ile ilgili bir zemin yaratabileceğini ifade ediyor."
8 komisyon önerisi
öcalan'ın daha önce kurulmasını istediği 8 komisyonla ilgili de değerlendirmelerde bulunduğunu belirten baluken, "sayın öcalan, bu görüşmede sürecin faklı formatlarla devam ettiğini ifade etti ve 8 komisyon formatının da bir an önce çalışmalara başlanması konusunda sonuçların kendisiyle paylaşılmasını yönünde vurgu yaptı" dedi.
kaynak: ajanslar
Yorumlar