CHP kurultayı

İnce meydan okudu

CHP genel başkanlığı seçimini Kemal Kılıçdaroğlu 740 delegenin oyuyla yeniden kazandı. Muharrem İnce ise beklenenin çok üstünde oy aldı. İnce, kürsüde birlik mesajı verse de sonrasında parti içi muhalefete devam edeceği mesajı verdi.

chp lideri kemal kılıçdaroğlu ile chp yalova milletvekili ve eski grup başkanvekili muharrem ince'nin yarıştığı 18. olağanüstü kurultay'da zafer üçüncü kez kılıçdaroğlu'nun oldu.

944 delege tarafından aday gösterilen kemal kılıçdaroğlu bunun çok altında, 740 oy aldı. ince'nin aldığı oy ise beklenenin çok üstündeydi. 177 delege tarafından aday gösterilen muarrem ince 415 oy aldı. yani kılıçdaroğlu'nu aday gösteren yaklaşık 200 delege, ince'ye oy verdi. bu durumda chp içinde muhalefetin eli de parti meclisi'nde güçlendi.

kılıçdaroğlu ince'yi kürsüye çağırdı

kemal kılıçdaroğlu zaferini ilan ettikten sonra rakibi muharrem ince'yi kürsüye çağırdı ve onunla kucaklaştı. burada ince'yi de yanına alarak yaptığı konuşmada, chp'nin türkiye'ye demokrasiyi getiren parti olduğunu ve bu geleneği sürdüreceğini söyledi. gençlerin parti yönetiminde daha çok yer almasını istedi. "baksınlar chp'nin kurultaylarına. kuzey kore'nin kurultayı değil chp'nin kurultayı burası" dedi.

ince ise yaptığı konuşmada kılıçdaroğlu'nu tebrik etti. ince önceden sadece yalova'dan oy aldığını ama bu aldığı oyla sorumluluğunun daha çok arttığını ve partisi için daha çok çalışacağını söyledi. kendisine hiç oy vermeyen illere bile gitmek istediğini söyledi ve "bir saat önce kılıçdaroğlu benim rakibimdi. şimdi rakibim değil genel başkanım" dedi. ince ayrıca yenilgiyi kabullenmek gerektiğini de söyledi.

"korku imparatorluğu devam ediyor"

ince, tüm bu açıklamaların ardından kendisine mikrofon uzatıldığında ise kılıçdaroğlu ile birlikte söylediklerinden daha farklı bir üslup kullandı. "kurultay sonucunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine "korku imparatorluğunun devam ettiğini, seçimde delegelere baskı yapıldığını" söyledi ve parti içi muhalefete devam edeceği mesajı verdi:

"üzgün falan değilim, doğru yoldayım; doğru bir iş yaptığımı düşünüyorum. ben 177 imza aldım ama 415 oy aldım. milletvekilleri, parti meclisi üyelerinin oy kullandığı sandığa bakın, bir de partinin gerçek temsilcilerinin, halkın oy kullandığı sandığa bakın. partinin vicdanı orada; atamayla gelmiş milletvekillerinde, milletvekilliği bekleyen parti meclisi üyelerinde değil. partiyi demokratikleştireceğiz. umuda yolculuk devam ediyor. dönen dönsün, ben dönmem yolumdan. su basmanını çıktık. yola devam edeceğim. kılıçdaroğlu anlamlı bir oy kaybetti. imza ve oy arasındaki fark partide baskının devam ettiğini gösteriyor."

'düğün salonunda kurultay'

ince, kemal kılıçdaroğlu'ndan önce saat 10.00'a doğru salona geldi. daha önce de salonun küçük olduğu eleştirisinde bulunan ince "düğün salonunda halk partisine kurultay yakışıyor mu?" sözleriyle görüşünü yineledi.

ince'nin ardından kemal kılıçdaroğlu salona geldi. iki isim yan yana salonda yerini aldı. salonda atatürk ve kılıçdaroğlu posterleri asılı. kurultaya uludere saldırısı, gezi olayları ve soma'daki maden faciasında ölenlerin yakınları davetli. salonda sık sık 'her yer taksim, her yer direniş' sloganları atıldı. kurultay çalışmalarına başlamadan önce de, salonda gezi parkı eylemleriyle ilgili bir belgesel gösterildi.  

divan başkanı engin altay

kurultay'da önce başkanlık divanı oluşturuldu. chp yönetimi kurultayda divan başkanlığına grup başkanvekili engin altay’ı önerdi. katılımcıları selamlayan kılıçdaroğlu'nun okuduğu öneri, oybirliği ile kabul edildi. altay, 28 ağustos’taki cumhurbaşkanı erdoğan’ın meclis’teki yemin töreni öncesinde meclis başkanı çiçek’e içtüzük kitapçığı fırlatmıştı. 

muharrem ince 177 delegenin imzasıyla, kemal kılıçdaroğlu ise 944 imzayla aday gösterildi. 

ince: sakalım yok anlatamadım

aday konuşmaları için önce muharrem ince kürsüye çıktı. konuşmasında en çok 'umut' kelimesine yer verdi. ince, "umut bir iddiadır; başlangıçtır, inanmaktır, inandırmaktır, yaşama şekil vermektir, yaşama biçim vermektir, geleceğe hazırlanmaktır" dedi. 

ince, cumhurbaşkanı seçiminde ekmeleddin ihsanoğlu'nun aday gösterilme sürecinde kılıçdaroğlu'nun tavrını eleştirdi: 

"bu cumhurbaşkanlığı seçiminde içime dert olan bir olayı anlatayım. partinin üç grup başkanvekilinden birisiyim, televizyondan öğrendim cumhurbaşkanı adayımızı. 81 il başkanı bilmiyor, parti yöneticileri bilmiyor; bir tek genel başkan biliyor. anket yaptınız, ekmeleddin ihsanoğlu yazdınız mı, yazmadınız. o zaman neden yaptınız o anketi? 
sayın kılıçdaroğlu 'risk aldım' diyor. bir risk almakta kazanmak ya da kaybetmek vardır. ben ekmeleddin ihsanoğlu adını duyduğumda risk görmedim. yüzde yüz başarısızlık bu dedim. bu öngörüsüzlük, bu siyaseti bilmemektir."
ince, seçimin ikinci tura kalması halinde chp'nin şansının artacağına yönelik önerisinin dinlenmediğini savundu, "ben isim önermedim, matematik önerdim ama sakalım olmadığı için anlatamadım" dedi. 
'cumhurbaşkanlığını hediye etti'
kılıçdaroğlu'yla kişisel bir sorunu olmadığını söyleyen ince cumhurbaşkanı seçiminin kaybedilmesinden kılıçdaroğlu'nu sorumlu tuttu: 
"ben sayın kılıçdaroğlu'nu kişi olarak çok severim. kendisiyle kişisel olarak hiçbir sorumu yok. benim kılıçdaroğlu'nun namuslu olduğundan hiçbir kuşkum yok. ama kılıçdaroğlu cumhurbaşkanlığı'nı erdoğan'a hediye etmiştir. ben buna isyan ediyorum, bunu hazmedemiyorum. hazmetmeyeceğim, hazmedenler hazmetsin."
ince 2015 haziranı'nda yapılacak genel seçimin chp için son şans olduğunu savundu, "2015 seçimleri kader seçimidir. bu, köprüden önceki son çıkıştır" dedi:
"eğer chp yüzde 24 bandında bir oy alırsa, akp yüzde 45'lerde alırsa 367'yi bulacak. recep tayyip erdoğan başkan olacak. ondan sonra chp'ye kimin genel başkan olduğunun hiçbir önemi olmayacak."
ince, salondan yükselen, 'halkın umudu kılıçdaroğlu' sloganlarına, 'sizin kadar çok sevinirim ama gerçek öyle değil. burada bağırmanıza gerek yok. sokakta insanlar böyle bağırıyor mu, ona bakın" diye karşılık verdi. 
'dere değilsiniz, ırmağa geri döndünüz'
muharrem ince toplumun sol değerlerle daha mutlu, daha başarılı olacağına inandığını söyledi. sağdan oy istemeye itirazı olmadığını belirten ince, chp'nin ilkelerinden vazgeçmenin ya da değerlerinden uzaklaşmanın kabul edilemeyeceğini söyledi. ince, merkez sağdan chp'ye gelenlere de mesaj verdi:
"siz bu ırmağa sonradan katılan bir dere değilsiniz. siz, kaynağımız bir, kökümüz bir, çıkışımız bir, 1950'de ırmaktan ayrıldınız, yeniden aynı ırmağa geri döndünüz, bu kadar."
memleketi yalova'da her kesimden oy aldıklarını söyleyen ince, 'dik durarak sağcılaşmadan sağcıdan oy aldık, emin olun bunu türkiye'de de başarabiliriz" ifadelerini kullandı. 
'böyle bir adamı yenemediğiniz için isyan ediyorum'
ince, cumhurbaşkanı tayyip erdoğan'ın başbakanlığı döneminde yaptığı konuşmaları hatırlattı. ince, malazgirt zaferi ile ilgili bir konuşmada erdoğan'ın "romen diyojen'in gülle gülle saldırdığı" şeklinde açıklaması olduğunu, suriye tezkeresine chp'nin karşı çıkmasını eleştirirken de "çanakkale savaşı'na niye karşı çıkmadınız?" diye sorduğunu söyledi. ince'nin bu bölümdeki tepkisini kılıçdaroğlu da tebessüm ederek dinledi:
"çanakkale 1915. chp henüz yok. yani hazmedemediğim taraf şu, bunun okuma yazması yok. sayın kılıçdaroğlu bunu yenemediğiniz için isyan ediyorum. böyle bir adamı yenemediğiniz için haykırıyorum ben."
ince konuşmasını "zannetmeyin ki bu yolculuk burada biter, bu yolculuk başbakanlıkta bitecek. buna yürekten inanıyorum. buna sokak da inanıyor, siz de inanın" sözleriyle bitirdi.
kılıçdaroğlu: elitistlerden partiyi temizleyeceğim
chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu ince'nin ardından çıktığı kürsüde 'chp elitist bir parti, chp sağa kaydı' eleştirilerine yanıt verdi. partisinin sosyal politikalar, ekonomi, eğitim alanlarındaki ilkelerini sıralayan kılıçdaroğlu, "bunları yaptık diye sağcı mı olduk? herkesin işi, aşı, evi olsun dediğimiz için mi sağa konumlandık?" diye sordu. chp'nin atatürk'ü dışlamadığını vurgulayan kılıçdaroğlu "ama kimse kusura bakmasın ben kenan evren atatürkçüsü değilim, ben gardırop atatürkçüsü değilim, mustafa kemal'e yüreğinde yer açan bir liderim" dedi.
kılıçdaroğlu elitlere saygısı olduğunu söyledi, ancak partiyi 'elitistlerden' temizleyeceğini anlattı:
"elitlere saygım sonsuz, aydındır bunlar oturur, konuşur. ama bir de elitistler var; rakı sofralarında türkiye'yi kurtarırlar, bunlardan partiyi temizleyeceğim, herkes çok iyi bilsin. bana çalışan adam lazım. rakı sofraarında konuşan adam değil. her şey genel başkandan beklenmez. proje üretip adam gibi çalışacağız. elitizmi reddediyorum. dersimli kemalim ben, devrimci kemalim ben."
'ya kurallara uyarsınız ya ayrılırsınız' 
kılıçdaroğlu, kendisine yönelik 'demokrat değil, baskıcı olmaya başladı' eleştirilerine yanıt verdi:
"kimse bana demokrat dersi vermesin, kimse de kusura bakmasın. demokrasinin de ne olduğu bilirim, disiplinin de ne olduğunu bilirim. düne kadar sustum, doğru. ama sabah mikrofonu gören koşa koşa gidip chp'yi eleştirirse, kimse kusura bakmasın, buna izin vermeyeceğim. eğer benim genel başkanlığım döneminde o tüzük değişikliği olmasaydı yeni bir genel başkan adayı çıkamazdı bile. demokrasi kaos demek değildir. bir partiye üye olduktan sonra o siyasi partinin kurallarına uyarsınız; ya bağlanırsınız, ya ayrılırsınız, arada başka seçenek yok."
'chp bir düşünce kuruluşu değil'
parti içinde birlikte çalışmanın önemini vurgulayan kılıçdaroğlu 'güçlü liderlik' mesajı verdi. chp lideri, muhaliflere 'bu bir tasfiye kurultayı değil' dedi, izleyeceği yöntemi anlattı: 
"her oya ihtiyacımız var, her kişiye ihtiyacımız var. tasfiyeden yana değilim ama birlikten yanayım. bir karar çıkar, karar onaylanırsa hiç kimse o kararın aleyhine çıkıp televizyon ekranlarında konuşamaz. izin vermeyeceğim buna. chp bir düşünce kuruluşu değil. gidersin üniversitede istediğin gibi konuşursun ama chp kimliğini aldıktan sonra programının dışına çıkamazsın, tüzüğün dışına çıkamazsın. seni sınırlayan odur, beni de sınırlayan odur. kavgaya izin vermeyeceğim. bunu kurultayın önünde söyleyeyim de 'efendim sen bunu niye yaptın?' kimse demesin."
'sol kimsenin tekelinde değil'
chp'nin 'benmerkezli sol' anlayışından 'halk merkezli sol' anlayışına geçtiğini söyleyen chp lideri, "sol kimsenin tekelinde değil" dedi: 
"sağır kulaklar duysun, halk için mücadele edeceğiz. onun derdi almış başını gidiyor, biz tutturmuşuz 'chp sağa kaydı, chp solda'. yok böyle bir şey. chp neredeyse, aslanlar gibi oradadır. kimsenin endişesi olmasın."
parti meclisi de seçildi
kurultayda chp’de asıl çekişmenin genel başkanlık seçiminden çok parti meclisi üyeliği seçiminde yaşanacağı beklentisi var. 60 kişilik parti meclisi ise blok liste yerine çarşaf listeyle yapıldı. delegeler en az 47 en çok 52 kişinin ismini işareyetleyerek seçimini yaptı. kılıçdaroğlu ve ince delegeye kendi tercihlerini içeren bir 'anahtar liste' verdi.

60 üyeli parti meclisi için 500’ün üzerinde isim aday oldu.

chp kurultayı'nın ilk gününde gezi belgeseli gösterildi.. kurultaya gezi olaylarında, uludere’de ve soma’da hayatını kaybeden madencilerin yakınları da katıldı.  

ato kongre merkezi'nde yapılan kurultayda konuşmalar ve oy verme işlemi iki ayrı salonda yapıldı. parti yöneticileri, onur üyeleri ve delegenin bulunacağı salondaki toplam koltuk sayısı 3250. delege sayısı ise 1218. yani koltukların büyük bölümü delegeye ayrıldı.. delegeler, yabancı konuklar, parti yöneticileri, gazeteciler ve tüm ziyaretçilerin oturacağı koltuk numaraları ise kartlarında yazılıydı. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;