Avrupa
İngiltere'den Assange'a ret
Anayasa Mahkemesi, Wikileaks'in kurucusunun sınır dışı edilmesi kararıyla sonuçlanan davanın yeniden görüşülmeyeceğini açıkladı.
Haberin Öne Çıkanları
Yargı yolu bitmedi
AİHM'ye gidebilir
İsveç'e iadesi isteniyor

abd dışişleri baknalığı’nın gizli yazışmalarını yayımlayarak dünyada tartışma yaratan wikileaks internet sitesinin kurucusu julian assange’ın davasının yeniden açılması, ingiltere anayasa mahkemesi tarafından reddedildi.
ingiltere'deki en üst mahkeme olan anayasa mahkemesi geçen ay, ikiye karşı beş oyla assange'ın isveç'e iade edilebileceği yönündeki yüksek mahkeme'nin kararını onamıştı.
assange'ın avukatları, karara itiraz etmiş ve davanın yeniden açılmasını talep etmişti.
insan hakları mahkemesi'ne girebilir
isveç’te hakkında yapılan tecavüz ve cinsel taciz suçlamalarını kabul etmeyen assange, davayı hala avrupa insan hakları mahkemesi’ne taşıyabilir.
isveçli savcılar asange’ı iki eski wikileaks gönüllüsü tarafından yapılan iddialar nedeniyle sorguya çekmek istiyor.
julian assange, wikileaks’in dokuz kişiden oluşan yönetim kurulu üyesi ve aynı zamanda organizasyonun basın sözcüsü.
bir yıldır uğraşıyor
2006 yılından itibaren, karmaşık şifreleme ve postalama teknikleri sağlayarak bilgi gönderen kişileri koruyan wikileaks isimli internet sitesi için çalışmaya başlayan assange, 2011 yılında tecavüz suçlamalarıyla karşılaşmıştı.
uluslararası polis teşkilatı (interpol), assange hakkında 'kırmızı bülten'le yakalama emri yayınlamıştı.
assange, 7 aralık 2010'da ingiliz polisine teslim olmuştu. ingiltere'de bir mahkeme, assange’ın isveç yetkililerine teslim edilmesi kararı almıştı. ancak assange, geçen yılın temmuz ayından bu yana kararın iptali için uğraşıyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar