Ortadoğu
'İnsanlığa karşı suç' ithamı
Birleşmiş Milletler, Suriye hakkında hazırladığı raporda, Şam yönetiminden 50 yetkilinin Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanması gerektiğini açıkladı.
Haberin Öne Çıkanları
BM raporu açıklandı
'İnsanlığa karşı suç'
50 yetkili sorumlu

birleşmiş milletler (bm) insan hakları heyeti, bugün yapılan toplantının ardından esad yönetiminin suriye’deki muhaliflere yönelik baskısının ‘insanlığa karşı suç’ kapsamında değerlendirilebileceğini açıkladı. heyet, konunun uluslararası ceza mahkemesi’ne gönderilmesi gerektiğini belirtti.
heyetin hazırladığı raporda suriye’de hükümetin farklı kademelerinde görev yapan 50 yetkilinin işlenen suçların failleri olduğu belirlendi. işlenen suçlar arasında askerlerin göstericilere uyarı yapmaksızın ateş açması, yararlıların bıçakla öldürülmesi ve işkence yer aldı. göstericilere karşı ağır silahlar, tank, helikopter ve el bombalarının kullanıldığı kaydedildi.
daha önce de sudan başkanı ömer el beşir ve libya lideri muammer kaddafi, uluslararası ceza mahkemesi'ne sevk edilmiş ve haklarında tutuklanma kararı çıkarılmıştı.
esad, kısa bir süre önce bm genel sekreteri ban ki mun'la bir telefon görüşmesi yapmış, ülkede asker ve polisin düzenlediği tüm operasyonların durdurulduğunu iletmişti. esad'ın bu açıklamasına rağmen ülkedeki aktivist gruplar dün gece de 'şiddetin devam ettiği' bilgisini iletti.
Yorumlar