Türkiye
İnternete sansür endişesi
Düzenleme, Ulaştırma Bakanı'na ve TİB'e doğrudan internette erişimi engelleme yetkisi tanıyor.
Haberin Öne Çıkanları
STK'ların izlenme endişesi
AKP Çin benzetmesine karşı
Teklif Salı komisyonda

meclis plan ve bütçe komisyonu’nda görüşülmeye başlanan teklife göre; özel hayatın gizliliğini ihlâl ettiği savunulan yayınlar 4 saat içinde engellenebilecek. teklif bu konuda, ulaştırma denizcilik ve haberleşme bakanı’na veya telekomünikasyon iletişim başkanı’na (tib) doğrudan müdahalede bulunma yetkisi veriyor.
kamuoyunda, bu düzenlemelerin. siyasetçilerle ilgili olumsuz içerikli videoları hızla kaldırmak için yapıldığı görüşü var. 2011 yılında seçimlere gidilirken bazı siyasetçilerin olumsuz içerikli videoları hızla kaldırılmadığı için tartışma yaratmıştı.
alan adının yanısıra, ip ve url tabanlı erişim de engellenebilecek. teklife göre, hâkim url adresiyle içeriğe erişimin engellenemeyeceğine kânaat getirirse, internet sitesindeki tüm yayınlara yönelik erişimi engellenme kararı verebilecek. hâkim, başvuruları da en geç 24 saat içinde, duruşma yapmaksızın, karara bağlayabilecek.
teklifin gerekçesinde amacın, bugüne kadar erişimin engellenmesi konusunda yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırmak olduğu belirtiliyor.
'havuç ve sopa'
alternatif bilişim derneği (abd) teklif için “çok tehlikeli bir girişim” değerlendirmesi yaptı. dernek başkanı ali rıza keleş’e göre, getirilen düzenlemelerde “siyasetçiler hakkında çıkabilecek videoların engellenmesi işin havuç tarafı, internet kullanıcılarına sansür işin sopa tarafı”.
al jazeera’nın sorularını yanıtlayan keleş'e göre sistem türkiye’yi birkaç yıl içinde çin, iran ya da suudi arabistan seviyesine çekecek. “bu bizi sadece görülmesi istenenlerin görüldüğü bir internete götürür” diyen abd başkanı, uygunsuz içerikle mücadelede çözümün bakana ve tib’e geniş yetkiler vermek olmadığını söyledi. keleş düzenlemelerin suçluyu değil, ortamı ve başka kullanıcıları cezalandırma amacı taşıdığını belirtti.
'kişilerin internet trafiği izlenebilir'
keleş yeni düzenlemenin kişilerin internet trafiğinin detaylı analizine imkan verdiği görüşünde. keleş, daha önceki sistemde erişim sağlayıcıların kayıt altına alması gereken bilgiler sınırlıyken, getirilen sistemle kişilerin hangi sayfalarda gezindiğinin, hangi videoları izlediğinin detaylı analizi yapılabileceğini söyledi.
teklif sosyal medyada da tartışılıyor. twitter'da #internetkanunuistemiyoruz hastagi ile tepki mesajları yayınlanıyor. karşı çıkılansa özel hayatın gizliliğini ihlal eden yayınların engellenme biçimi.
ak parti çin benzetmesine karşı
meclisteki teklifin sahibi, iktidardaki ak parti’nin milletvekilleri. parti sözcüsü hüseyin çelik çin benzetmesine karşı. çelik çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, sosyal medyayla ilgili hukuk devletinde kurallar olması gerektiğini söyledi.
teklif değişebilir
ulaştırma bakanlığı’nın ilgili kuruluşu internet geliştirme kurulu (igk) ise süreci takip ediyor. kurul başkanı serhat özeren teklifin değişebileceği sinyali verdi. düzenlemenin kendileri değil, milletvekilleri tarafından hazırlandığını vurgulayan özeren, “kritik bir yasa olduğu konusunda hepimiz hemfikiriz. yanlış anlaşılan kısımlar da var, dezenformasyon olan kısımlar da var” dedi. özeren, hazırladıkları görüşleri komisyon çalışmaları sırasında ileteceklerini söyledi.
sözkonusu düzenlemeler plan ve bütçe komisyonu’nun salı günü yapacağı toplantıda görüşülecek.
kaynak: al jazeera
Yorumlar