Mısır'da darbe dönemi

İnterpol'den İhvan'a Körfez operasyonu

Üç körfez ülkesinin Müslüman Kardeşler'e verdiği destekten ötürü Katar'daki büyükelçilerini çekmesinden bir hafta sonra, iki Müslüman Kardeşler lideri Suudi Arabistan ve Kuveyt'te gözaltına alındı.

Müslüman Kardeşler teşkilâtı, 3 Temmuz darbesinin ardından Mısır’da yasaklandı ve ‘terör örgütü’ ilân edildi. [Fotoğraf: Reuters / Arşiv]

mısır cumhuriyet başsavcısı hişam bereket, interpol'ün ihvan liderlerinden ekrem eş-şair'i suudi arabistan'da, muhammed kabuti'yi de kuveyt'te gözaltına aldığını duyurdu.

bereket'in açıklamasına göre eş-şair ve kabuti hakkında, ağustos 2013'te rabiatul adeviyye ve nahda meydanlarına müdahaleden iki gün sonra port said'de meydana gelen olaylarda halkı şiddete ve teröre teşvik etmek suçlamasıyla tutuklama kararı bulunuyor.

suudi arabistan mart ayı başında aralarında müslüman kardeşler teşkilatı'nın (ihvan) da olduğu sekiz grubu terör örgütü ilan etmişti. 

ihvan'a sürpriz sanık listesi

anadolu ajansı'na konuşan ihvan'ın port said'deki avukatlarından muhammed ali, kabuti'nin geçen ay yurtdışına çıktığını ve 4 gün önce kuveyt'teki mısır büyükelçiliği'nde bir işlem yaptırdığı sırada gözaltına alındığını öğrendiklerini söyledi. ali'nin açıklamasına göre, suudi arabistan'da doktor olarak çalışan şair ise güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı. şair süveyş kanalı yakınındaki port said kentinden milletvekiliydi.

ihvan'ın avukatı, 16 ağustos'taki port said olaylarıyla ilgili 191 sanığın arasında şair ve kabuti'nin de bulunmasının kendileri için sürpriz olduğunu açıkladı. avukat ali sanıklardan şair'in muhammed mursi'nin 2012 yılında cumhurbaşkanı olarak göreve gelmesinden önce suudi arabistan'da çalıştığını ve port said olayları esnasında yurtdışında olduğunu söyledi.

ali, körfez ülkelerinde gözaltına alınan ihvan liderlerinin kahire'ye getirilip getirilmediğini bilmediğini ve yargılandıkları dava için henüz duruşma tarihi belirlenmediğini açıkladı.

rabia ve nahda müdahaleleri

insan hakları ulusal konseyi tarafından bir hafta önce yayınlanan rapora göre mısır'daki darbe karşıtı gösterilerin merkezindeki rabiatul adeviyye ve nahda meydanlarında göstericilerin dağıtılması için 14 ağustos'ta gerçekleşen müdahalede, 8'i güvenlik mensubu 632 kişi öldü.

müdahaleyi takip eden cuma günü ülke çapında düzenlenen gösteriler ve cenaze törenlerinde çıkan çatışmalarda yüzden fazla kişi öldü.

mısır'da 2013 temmuz ayındaki askeri darbeden sonra aralık 2013'te terör örgütü ilan edilen ihvan'ın yüzlerce üyesi tutuklanarak yargılanmaya başlandı.

körfez'de 'ihvan' gerginliği

körfez ülkeleri suudi arabistan, birleşik arap emirlikleri (bae) ve bahreyn de bir hafta önce 'üye ülkelerin iç işlerine karıştığı' gerekçesiyle katar'daki büyükelçilerini geri çekmişti. gerilimin odağında ise 'müslüman kardeşler anlaşmazlığı' vardı.

katar ile suudi arabistan, mısır başta olmak üzere birçok konuda zıt politikalar izliyor. katar, mısır'da darbe karşıtı bir politika izlerken, suudi arabistan ve birleşik arap emirlikleri, mısır’daki darbe yönetimine en çok mali yardımda bulunan iki ülke. 

kaynak: anadolu ajansı ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;