Türkiye

Irak ile yeni anlaşmalar yolda

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Bağdat ve Erbil ile ilişkilerin çok daha güçlü olacağını ifade etti. Yıldız, Türkiye’nin Irak’ta yeni firmalarla yeni anlaşma hazırlığı içinde olduğunu açıkladı.

[Fotoğraf: AA - Arşiv]

enerji ve tabii kaynaklar bakanı taner yıldız, uluslararası enerji ajansı’nın hazırladığı “dünya enerji görünümü” raporunun türkiye tanıtım toplantısına katıldı. yıldız’ın gündeminde irak ve rusya ile ilişkiler vardı.

yıldız, irak konusunda gazetecilerin sorularını yanıtlarken “irak'ın normalleşmesine konulacak katkı türkiye tarafından en üst düzeye çekilecektir” dedi. enerji bakanı, irak ile yeni anlaşmalarında yolda olduğunu açıkladı:

“türkiye, irak’ta önümüzdeki aylarda daha yeni firmalarla yeni anlaşmalar yapmak üzere hazırlık içindedir. bizim bağdat'ta tpao olarak da yapılan anlaşmalar çerçevesinde, erbil'le yapılan sözleşmeler çerçevesinde irak'taki enerji dış ticaret hacmini daha da artıracaktır. irak'ın istikrarsızlığı bizi ilgilendirir, dolayısıyla irak'ın istikrarı da bizi ilgilendirir.”

“ne ab’den ne rusya’dan vazgeçeriz”

dünyada  2040 yılına kadar günlük 14 milyon varil kapasite artışı olacağını söyleyen yıldız, bunun en az 4 milyon varillik kısmının irak'ta olacağını söyledi. yıldız, türkiye’nin ne ab üyesi olma serüveninden ne de rusya gibi önemli bir komşusundan vazgeçeceğini vurguladı:

“en son sayın putin'in ziyaretiyle birlikte türkiye'nin de içine alındığı bir tartışma platformu oluşturuldu. 'türkiye acaba ab'yi mi, yoksa rusya'yı mı tercih edecek?' diye. güney akım projesinin ortağı ve tarafı olan türkiye değildir. dikkatlerden kaçan ya da bilerek kaçırılan bir gerçek var, güney akım projesinin ortakları kimler? eğer bu bir suçsa ki bize göre suç değil, bu suça iştirak edenler kimlerdir? her zaman savunduğumuz gibi, güney akım, ab üyesi ülkelerin orta ve uzun vadede doğalgazla alâkalı probleminin çözümü olması açısından önemli projelerden biridir. ne kadar fizibıldır, değildir bunu tartışacak olan da yine tarafı olmayan türkiye değildir. güney akım'ın ortakları üç tane ab üyesi ülkenin firmalarıdır. ama bize bırakılan algı, 'acaba türkiye güney akım tarafına geçtiği zaman ab dengeleri bozulacak mı' sorusudur. algı ile gerçeği bir araya getirmemiz ve buluşturmamız lazım.”

“bir projeyi tercihimiz, diğerinden vazgeçtik demek değil”

türkiye’nin güney akım’ın ortağı olmadığını yineleyen yıldız, petrol ve doğalgaza barış gerekçesiyle beraber baktıklarını, hiçbir zaman için gerginliğin tarafı olmamaya gayret ettiklerini söyledi:

"bizim herhangi bir projeyi, ülkeyi tercih etmemiz, diğerinden vazgeçeceğimiz anlamına gelmez. bundan iki ay önce abd ile imzalanan iyi niyet anlaşması var. bu kadar tartışıldığına şahit olmadık. türkiye özellikle gelişen ekonomisi, büyüyen siyaseti ve ilerleyen yapısı ile birlikte bütün projeleri kucaklayabilecek ve bunların her birisini yönetebilecek kabiliyete sahiptir.”

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;