IŞİD

Iraklı liderlerden birlik çağrısı

Irak Başbakanı Nuri Maliki, muhalif isimlerden Sünni Meclis Başkanı Usame Nuceyfi ve Şii lider Ammar Hekim, Bağdat'ta bir araya geldi. Toplantı sonrasında Irak halkına birlik çağrısı yapıldı.

Konular: Irak, Ortadoğu

bağdat’ta gerçekleştirilen liderler toplantısının ardından ortak açıklama abd işgali sonrasında irak’ın ilk başbakanı olarak görev yapan ibrahim caferi’den geldi.

caferi açıklamasında, “terörist gruplar hiçbir mezhebi ya da örgütü temsil etmiyor, iraklı şii ve sünniler ülkelerinin savunması için ne gerekiyorsa beraberce yapacaklardır. teröristler halkını bölmeye muvaffak olamayacaktır"  ifadelerini kullandı.

caferi konuşmasında "kanunlara uymak ve kanunların uygun gördüğü şekilde hareket etmek her iraklının görevidir. devlet tüm kurumları ile her şeyden sorumludur. kurumları ile ayaktadır.

iraklıların korunması ve can güvenliğinin sağlanması için gereken her şey yapılacak. toplantıda irak’ın bütünlüğünün korunması yapılması gerekenler konuşuldu. basın maalesef kamuoyunu yanlış yönlendirmeye devam ediyor. olayları farklı gösterecek yayınlar yapıyor" sözlerini sarf etti.

toplantıda başbakan nuri maliki, ülkenin önde gelen muhaliflerinden sünni meclis başkanı usame nuceyfi ve önemli şii liderlerden irak yüksek islam konseyi başkanı ammar hekim de yer aldı.

ülke bölünmenin eşiğinde

irak’ta uzun süredir devam eden kaos, işid’in 10 haziran salı günü ülkenin ikinci büyük kenti musul’da kontrolü ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

işid’in bölgeye yaptığı saldırının ardından irak ordusu askerleri bölgeden çekilmişti.

işid, suriye’deki tüm operasyonlarını durdurarak irak’a yüklenmeye başlarken, irak ordusu bünyesine kattığı gönüllüler aracılığı ile kontrolü kaybettiği bölgeleri geri almaya çalışıyor.

işid hedefinin bağdat’a ilerlemek olduğunu açıklamıştı.

irak’ta bir süredir şiiler gönüllü milisler oluşturuyor. ülkenin en büyük şii otoriteleri ayetullah ali sistani, ammar el hekim ve mukteda sadr, şiileri silah başına çağıran fetvalar yayınlıyor. irak televizyonu gönüllü sayısının 3 milyona ulaştığını iddia etti.

irak-şam islam devleti (işid), irak ve suriye’de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. selefi ideolojiye sahip işid; irak, suriye, filistin ve ürdün topraklarını içine alan bölgede şeriata dayalı bir devlet kurmak istiyor. 2004’te irak’ta kurulan ve şu anda liderliğini ebubekir el bağdadi’nin yaptığı işid, suriye ve irak’taki en güçlü silahlı gruplar arasında yer alıyor.

işid, suriye’de mumbuc, petrol bölgesi rakka ve irak sınırına yakın deyr ez-zor kentlerini elinde tutuyor. irak’ta ise anbar eyaletindeki felluce ve ramadi’de etkili olan örgüt son olarak musul’da kontrolü ele aldı.

kaynak: al jazeera ve reuters
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;