Irak

Irak'ta askeri operasyon genişliyor

Maliki Anbar Eyaleti'nde başlayan askeri operasyonların, çatışmaların yayılması nedeniyle Ninova ve Selahaddin eyaletlerini de içine alacak şekilde genişletildiğini açıkladı.

Konular: Ortadoğu
Maliki Irak'taki istikrarsızlığın yayıldığını itiraf etti. AFP (Arşiv)

irak başbakanı nuri maliki, selahaddin eyaleti’nin süleyman beg bölgesinin afganistan'da amerikan askerlerine karşı savaşan el kaide kontrolündeki ‘tora bora’ya benzediğini söyledi. 

süleyman beg'de birkaç haftadır aşiret birlikleriyle irak ordusu arasında çatışmalar yaşanıyor. maliki karşıtı sünni hareketlerden, irak alimler birliği, yaptığı açıklamada maliki hükümeti'nin süleyman beg’de savaş suçu işlediğini söylemişti.

başbakan ise, 2014 yılının bütçesini onaylamayan irak meclisi’ni sorumluluktan kaçmakla suçladı. 

şiddet olayları

irak ordusu ile el kaide bağlantılı silahlı gruplar arasındaki çatışmalar sürerken ülke genelinde de saldırılar durmuyor.

silahlı kişiler çarşamba günü diyala eyaleti’nin başkenti bakuba’da bir polis merkezini basarak dört polisi öldürdü. saldırganlar yakalanamadı. bakuba’nın güneyindeki sınaa bölgesinde de bombalı bir aracın patlaması sonucu üç kişi öldü.

güvenlik kaynakları başkent bağdat’ın değişik bölgelerinde, üç kişinin kimliği belirlenemeyen silahlılar tarafından öldürüldüğünü açıkladı. 

ülkenin kuzeyindeki musul’un güneyinde ise kimliği belirsiz iki gencin cesetleri bulundu.

içişleri bakanlığı, selahaddin eyaleti’ne bağlı tuzhurmatu’da silahlı kişilerin saldırısında dört polisin yaralandığını açıkladı.

afp’nin haberine göre; irak’ta şubat ayında meydana gelen şiddet olaylarında 650’den fazla kişi öldü. 2014 yılının başından bu yana ülkedeki şiddet olaylarında ölenlerin sayısı 1600’ü geçti. 

irak’ın anbar eyaleti'nde 28 aralık'ta sünni milletvekili ahmed alvani’nin gözaltına alınmasının ardından irak ordusuyla bölgedeki aşiret birlikleri ve el kaide bağlantılı irak şam islam devleti arasında çıkan çatışmalar sürüyor. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;