İşgalin ardından Irak
Irak’ta bir günde 69 ölü
Ülkede cuma günü meydana gelen bir dizi saldırıda 69 kişi öldü, 86 kişi yaralandı.

irak'ın kuzeyindeki diyala kentinde iki ayrı saldırıda 19 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi de yaralandı.
emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, bağdat’ın kuzeyindeki injanah kasabasında patlayıcı yüklü bir tankerin polis merkezi önünde patlatılmasının ardından 12 kişi öldü, beş kişi yaralandı. patlamada polis merkezi amiri raghib umairi ve yardımcısı da hayatını kaybetti.
ülkede hükümete bağlı güvenlik güçlerinin el kaide bağlantılı irak şam islam devleti örgütü ile çatıştığı anbar eyaletinin ramadi kentindeki olaylarda 10 kişi öldü, 27 kişi yaralandı.
afp haber ajansının ulaştığı bilgiye göre, bir camideki cenaze töreni esnasında intihar eylemcisi üzerindeki bombayı patlattı.
ülkenin kuzeyindeki selahaddin kentinde ise cuma günü art arda patlamalar meydana geldi. saldırılardan biri askeri bir nokta yakınlarında meydana geldi. patlamalarda 10 kişi öldü, 27 kişi yaralandı.
bağdat’ın kuzeyindeki samarra şehrinde, silahlı kişiler bir askeri kontrol noktasına ateş açtı. açılan ateşte iki kişi hayatını kaybetti.
kerkük yakınlarındaki dibis’te ise bomba yüklü araçlarla yapılan saldırılarda dokuz kişi öldü, 25 kişi yaralandı.
associated press haber ajansı, hastane yetkililerinin patlamaları ve ölü sayısını doğruladığını ancak yetkililerin medyaya konuşma izni olmadığından isimlerini açıklamadıklarını bildirdi.
saldırıların sorumluluğunu üstlenen olmadı.
bir ayda 703 ölü
birleşmiş milletler irak misyonu’na (unami) göre, yalnızca şubat ayında irak’ta 703 kişi öldürüldü, 1381 kişi yaralandı.
araştırma sonuçları anbar eyaletinde öldürülenleri kapsamıyor. eyalete bağlı ramadi ve felluce’de toplam 298 kişi öldü, 1198 kişi yaralandı.
2013 yılında tüm ülkede gerçekleşen şiddet olaylarında 9 bine yakın kişi hayatını kaybetti. bu da son beş yılın en ağır bilançosu oldu.
şiddet 30 nisan’da yapılacak kritik genel seçimler öncesinde daha da artış gösterdi.
ülkede sünniler, kendilerine karşı ayrımcı politikalar izlediği gerekçesiyle şii başbakan nuri maliki’ye tepki gösteriyor.
suriye’de yaşanan iç savaş da, irak’ta mezhepler arası gerginliğin tırmanmasına neden oluyor.
anbar’daki çatışmalar ise, irak’ta sünni milletvekili ahmed alvani’nin 28 aralık'ta tutuklanmasının ardından anbar eyaletinin en büyük kenti ramadi'de bir yıldan uzun süredir devam eden hükümet karşıtı gösterilerin yapıldığı alan, irak ordusu tarafından basılmasıyla başlamıştı.
bunun üzerine ayaklanan sünni aşiretler ile irak ordusu arasında felluce ve ramadi’de çatışmalar başladı.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar