İşgalin ardından Irak

Irak'ta bombalı saldırılar: 42 ölü

Irak’ın değişik kentlerinde meydana gelen bombalı saldırılarda 42 kişi öldü. Irak ordusuyla aşiretlerin çatıştığı Anbar eyaletinin Felluce kentinde ise ordunun bombardımanında sekiz kişi öldü.

Konular: Ortadoğu, Irak
Kerkük'ten zaman zaman patlama haberleri geliyor. [Fotoğraf: Reuters/Arşiv]

polis ve hastane kaynakları, bağdat’ın güneyindeki hılle kentinde bombalı araçla düzenlenen saldırıda 20 kişinin öldüğünü açıkladı.

başkentin kuzeyindeki kerkük kentinde ise, güvenlik kaynakları bir garaj ve tamirhanede bombalı araçların patlaması sonucu sekiz kişinin öldüğünü, dokuz kişinin de yaralandığını bildirdi.

kerkük’ün güneyindeki amirli-süleyman beg karayolunda ordu ile polisin ortak kontrol noktası yakınında cenaze taşıyan bir bombalı aracın patlamasında bir asker ve bir polis öldü, altı kişi yaralandı.

bağdat’ın kuzeyindeki tıkrit kentinde de kent merkezinde bir okul yakınında meydana gelen patlamada bir polis müdürü öldü, sekiz polis yaralandı.

polis kaynakları bağdat’ın kuzeydoğusundaki bakuba kentinde de bombalı saldırıda iki polisin öldüğünü açıkladı. bakuba’nın kuzeyindeki başka bir patlamada ise iki asker öldü, üç asker yaralandı. aynı kentte silahlı kişiler iki sivili öldürdü.

bağdat’ta ise, kentin kuzeyindeki seba ebkar mıntıkasında bombalı araç patlamasında dört kişi öldü, dokuz kişi yaralandı.

başkentin taci bölgesinde da devriye gezen polis aracına düzenlenen bombalı saldırıda iki polis öldü, üç polis yaralandı.

bağdat’ın beci bölgesinde askeri konvoyu hedef alan bombalı saldırıda ise bir asker öldü.

samarra'da bazı bölgeler silahlıların elinde

yerel kaynaklar, bağdat'ın kuzeyindeki samarra kentinde silahlı kişilerin güneydoğu tarafında bazı bölgeleri ele geçirdiğini söyledi. kaynaklar, silahlıların kente birkaç cepheden saldırdığını ve ordu birlikleriyle aralarında şiddetli çatışmaların yaşandığını bildirdi. irak polisi silahlıların irak şam islam devleti'ne (işid) bağlı olduğunu açıkladı. kaynaklar kentin yaklaşık yarısının kontrolünü ele geçiren işid'in, belediye binası ve selahaddin üniversitesi'ne kendi bayrağını astığını ve caddelerde barikatlar kurduğunu belirtti. 

felluce'de ordu bombardımanı

irak ordusuyla aşiretlere bağlı silahlı gruplar ve irak şam islam devleti (işid) arasında çatışmaların sürdüğü anbar eyaletinin felluce kentinde üçü silahlı sekiz kişi öldü.

felluce’nin doğusundaki kerme’de irak ordusunun bombardımanında biri kadın, biri çocuk altı sivil öldü, 14 kişi yaralandı.

felluce’nin fellahat bölgesindeki cebaniye hava üssü’nün yakınında, irak ordusu silahlı gruba ait kontrol noktasına saldırdı, iki silahlı öldü, üç kişi yaralandı.

anbar eyaletinde çatışmaların yaşandığı diğer kent olan ramadi’de de 15 asker ve hükümete destek veren aşiretlerden oluşan sahva milisi ölmüştü. saldırıda sahva liderlerinden muhammed hamis ebu rişe de ölmüştü.

al jazeera’ye konuşan kaynaklar, savaş uçaklarının salı günü felluce belediyesi ve hastanesini bombaladığını ve yaklaşık 20 kişinin öldüğünü söylemişti. felluce hastanesi daha önce de birçok kez irak ordusu tarafından bombalanmıştı.

bm: mayısta 799 ölü

bm geçen ay irak’ta 603'ü sivil 799 kişinin öldüğünü açıkladı.

bm istatistiklerine göre, anbar’ın haricinde irak’ta mayıs ayında en fazla can kaybı 315 kişiyle bağdat'ta yaşandı. ikinci sırada ise ninova ve arkasından sırasıyla selahaddin, kerkük ve diyala bulunuyor.

bm, anbar’da ordunun yürüttüğü operasyonun devam etmesinden dolayı bu bölgedeki ölü sayısının hesaba katılmadığını, gerçek ölü sayısının açıkladıkları rakamdan fazla olduğunu açıkladı. 

insan hakları izleme örgütü, irak ordusunun felluce’ye varil bombaları attığını ve kentin merkez hastanesini hedef aldığını iddia etmişti.

anbar’daki olaylar, sünni milletvekili ahmed alvani’nin 28 aralık'ta tutuklanmasının ardından, eyaletin en büyük kenti ramadi'de süren hükümet karşıtı gösterilerin yapıldığı alanın irak ordusu tarafından basılmasıyla başlamıştı.

bunun üzerine ayaklanan sünni aşiretler ile irak ordusu arasında felluce ve ramadi’de çatışmalar başladı.

bölgede yaşanan otorite boşluğundan yararlanan irak şam islam devleti güçleri, felluce ve ramadi'de bazı bölgeleri elinde bulunduruyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;