İşgalin ardından Irak
Irak'ta hedef Şiiler
Ülkede çoğu başkent Bağdat'ta olmak üzere, Şiilerin yaşadığı bölgelerde düzenlenen saldırılarda en az 70 kişi hayatını kaybetti.
Haberin Öne Çıkanları
Mevsimlik işçiler can verdi
Üstlenen olmadı
Mezhep çatışması kaygısı

siyasi krizle birlikte mezhep çatışması kaygılarının arttığı irak'ın başkenti bağdat'ta perşembe günü büyük oranda şiilerin yaşadığı bölgelerde düzenlenen saldırılar sonucu en az 70 kişi öldü. saldırılarda en az 146 kişi de yaralandı.
şii hacıları hedef alan bir intihar eylemcisinin başkent bağdat'ın 300 kilometre güneydoğusundaki el bada bölgesinde düzenlediği saldırıda en az 46 kişi öldü, 80 kişi ise yaralandı.
irak içişleri bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bağdat'ın kuzeyindeki sadr mahallesinde, motosiklete bağlı bir bomba düzeneğinin patlaması sonucu bölgede iş bekleyen günlük işçilerden dokuzunun öldüğü, 35 kişinin ise yaralandığı belirtildi. yine içişleri bakanlığı yetkililerine göre, başkentteki bir diğer şii mahallesi olan kazımiye’deki patlamada da en az 15 kişi öldü, 31 kişi ise yaralandı..
bağdat'taki askeri sözcü general kasım el musavi saldırıların amacının irak halkı kışkırtmaya yönelik olduğunu ifade etti. musavi saldırının kimler tarafından gerçekleştirdiğini söylemek içinse henüz erken olduğunu söyledi.
63 kişi ölmüştü
irak'ta 22 aralık’ta meydana gelen ve 63 kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırılardan sonra hiç bu kadar çok sayıda kişi hayatını kaybetmemişti. o tarihte bağdat’ın merkezini batısını ve kuzeyini içeren yaklaşık dokuz farklı bölgede patlamalar olmuş, yaklaşık 12 patlama sonucu 176 kişi de yaralanmıştı.
irak'ta sünniler ve şiiler arasındaki gerginlik abd askerlerinin geçen ay ülkeden çekilmesinin ardından tırmanışa geçmişti.
bağdat’taki saldırılar ülkenin en üst düzey sünni yetkilisi olan cumhurbaşkanı yardımcısı tarık el haşimi hakkında tutuklama emri çıkarılmasının ardından gelmişti. şii başbakanı nuri el maliki’nin talebi sonrası çıkarılam emrin irak'ta mezhep çatışmalarını yeniden alevlendirmesinden endişe ediliyordu.
haşimi, ülkenin bazı üst düzey yetkililerinin ölüm emrini vermekle suçlanıyor. haşimi ise suçlamaları reddederek bunların siyasi bir saldırı olduğunu iddia etmiş ve abd askerlerinin irak'tan ayrılmasının ardından şiilerin yönetimi tamamen ele almaya çalıştıklarını öne sürmüştü.
irak’ta şiddet olayları daha önce, savaşın tırmandığı 2006-2007 yıllarında hız kazanmış, bu yıllarda sünnilerle şiiler arasında binlerce kişinin ölümüne neden olan ve ülkeyi iç savaşın eşiğine getiren saldırılar yaşanmıştı.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar