Ortadoğu
Irak'ta talimata rağmen bombardıman
Irak Başbakanı Haydar İbadi, ordusunun IŞİD'in elinde bulunan bölgeler dâhil olmak üzere sivil yerleşim alanlarını bombalamaması yönünde talimat verdiğini açıkladı. Görgü tanıklarına göre, İbadi'nin talimatına rağmen Tikrit ve Felluce kentleri bombalandı.

irak başbakanı haydar ibadi, bağdat’ta cumhurbaşkanı fuad mahsum, şii siyasi ve dini lider ammar hekim ve bm özel irak temsilcisi nikolay mladenov’un da katıldığı 'ulusal zorla göç ettirilenler platformu'nda orduya, işid’in elindeki bölgeler dâhil hiçbir sivil yerleşim alanına bombardıman yapılmaması yönünde talimat verdiğini açıkladı. işid'in kontrolünün altında olsa bile daha fazla masum iraklı sivillerin hayatını kaybetmesini görmek istemediğini ifade eden ibadi, işid'e karşı mücadeleden vazgeçilmeyeceğini belirtti.
bm özel temsilcisi nikolay mladenov ise, ibadi'nin verdiği sivil alanlarında bombardımanı durdurma talimatının memnun edici bir adım olduğunu söyledi.
irak cumhurbaşkanı yardımcısı usame nuceyfi de, ibadi'nin bu kararının iyi niyetini yansıtmayı başardığını ve onun sivilleri yıkıcı bombardımanın etkilerinden kurtarabileceğini anlattı.
nuceyfi, ibadi'nin bu kararının iyi bir başlangıç olduğunu ve evinden göç edenlerin memleketlerine dönebilmesi için önemli bir katkı sağlayacağını ifade etti.
ancak irak başbakanı'nın açıklamalarına rağmen ordunun bombardımanı devam etti. ibadi'nin açıklamasından kısa süre sonra, selahaddin eyaletinin tikrit kenti ve anbar eyaletinin felluce kentinde sivil yerleşim alanları ordu topçu birlikleri tarafından bombalandı.
irak savaş uçakları işid’in elinde olan bölgeleri daha önce de vurdu. son olarak kerkük’ün güneybatısında yerleşim yerlerinin bombalanması sonucu 14 kişi ölmüş, 10 kiş de yaralanmıştı. tikrit'te ise işid saldırısında 17 kişi ölmüştü.
kaynak: al jazeera
Yorumlar