İşgalin ardından Irak
Irak'ta uzlaşmaya varıldı
Meclis Başkanı Nuceyfi, Bağdat ve Erbil'in temaslarının ardından Kerkük'te konuşlandıran birliklerin çekileceğini açıkladı.
Haberin Öne Çıkanları
Bağdat'tan açıklama
Güvenlik sorunu
2011'de başladı

irak başbakanı nuri maliki ile kürdistan özerk bölgesi başkanı mesut barzani arasında gerilimi düşürecek bir uzlaşmaya varıldı. kurd press haber ajansı, irak meclis başkanı usame nuceyfi'nin bağdat ve erbil ziyaretlerinin ardından tarafların kerkük civarına sonradan konuşlandıran birliklerin çekilmesi konusunda anlaştıklarını duyurdu.
bu gelişmenin ardından erbil yönetimini temsil eden heyet ile merkezi yönetimden arabulucular irak cumhurbaşkanlığı sarayı'nda biraraya geldi.
bm genel sekreteri ban ki-mun ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen maliki ise, ihtilaflı bölgelerdeki güvenliğin, oluşturulacak ortak bir güç tarafından idare edilmesi seçeneğini öngördüklerini belirtti.
kriz, dicle askeri operasyon gücü'nün 16 kasım'da kerkük'e bağlı tuzhurmatu bölgesindeki güvenliği üstlenmek istemesiyle ortaya çıkmıştı.
bölgede gerginlik tırmanışta
irak kürdistan özerk bölgesi yönetimi ile bağdat hükümeti'nin ilişkilerinde 2011'den beri yükselen bir gerilim söz konusu.
bu gerilim, merkezi yönetimin dicle operasyon gücü altında kurduğu birliğin görev yerinin ülkenin kuzeyi olduğunu ilan etmesinin ardından daha da arttı. kürt yönetimi de, bağdat'ın hamlesinin hemen ardından peşmergelerin, 'irak ordusunun söz konusu bölgelere girmesini engellemek amacıyla' gerekli yerlere yerleştirildiği duyuruldu.
bm heyeti, peşmerge bakanlığı ile irak savunma bakanlığı arasında 2010 yılında tartışmalı bölgelerde sorunların azaltılması ve güvenliğin sağlanması için imzaladıkları anlaşmanın şartlarına uyması için tarafları uyardı.
bağdat yönetimiyle kürtler toprak, petrol, egemenlik hakları gibi konularda anlaşamıyor.
kürt tarafının amerikan exxon şirketiyle anlaşma imzalaması da bağdat'ın tepkisini çekmiş ve şirkete karşı 2009 yılında kendileriyle yaptığı anlaşmanın feshedileceği tehdidi masaya sürülmüştü.
son olarak kuzeydeki kürt yönetimi bağdat'la ödemeler konusunda yaşanan sıkıntılar sonucu petrol ihracatını durdurmuştu.
taraflar, sünni cumhurbaşkanı yardımcısı tarık el haşimi hakkında aralık 2011'de çıkarılan tutuklama kararı ve haşimi'nin kuzeydeki kürt yönetimine sığınması sebebiyle de karşı karşıya gelmişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar