Ortadoğu
'İran atom bombası üretebilir'
Amerikan düşünce kuruluşu Bilim ve Uluslararası Güvenlik Enstitüsü, Tahran'ın en az iki bombaya sahip olabileceğini savundu.
Haberin Öne Çıkanları
Nükleer silah endişesi
'Uranyum miktarı fazla'
iran'ın, düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyum üretmesine rağmen, atom bombası üretebileceği iddia edildi.
iddia, amerika birleşik devletleri’nde (abd) faaliyet gösteren düşünce kuruluşu bilim ve uluslararası güvenlik enstitüsü’nün (isis) iran’la batı arasındaki nükleer gerilime yönelik raporunda dile getirildi.
iran’ın uranyum zenginleştirme programının ticari nedenlerden çok, nükleer silah elde etme amacı taşıdığı öne sürülen raporda, yaptırımların arttırılmasının uranyum zenginleştirme çabalarını zorlaştıracağı görüşüne yer verildi.
batı’nın tepkilerine karşın iran bugüne kadar uranyum arıtma işlemlerinin nükleer santrallerindeki faaliyetlerin bir parçası olduğunu savundu. düşünce kuruluşu isis’ın raporuna göre ise iran’da sadece bir nükleer santral bulunuyor. raporda, buşehr'deki nükleer santralin depolarında,santrali inşa eden rusya'nın daha önce sağladığı uranyumun bulunduğu ileri sürüldü.
raporda ayrıca, fazla miktarda ve yüksek düzeyde uranyum zenginleştirmenin farklı amaçlara yönelik olduğu iddialarına yer veriliyor.
gerekli olandan fazla
isis’in raporuna göre, iran’ın natanz kentinde bulunan zenginleştirme tesisinde, buşehr’deki santral için gerekli olandan çok daha fazla uranyum üretiliyor.
batılı uzmanların görüşlerine yer verilen raporda, bugüne kadar uygulanan siyasi ve ekonomik yaptırımlar ile bazı teknik engeller sayesinde iran’ın nükleer silah elde etme sürecinin yavaşlatıldığı savunuldu.
uzmanlar raporda, düşük düzeyde zenginleştirme yapılsa da iran’ın şu an en az iki nükleer bomba üretebilecek kapasiteye ulaştığı yönünde görüş belirtti.
birleşmiş milletler (bm) gözlemcileri eylül ayında, iran’ın nükleer tesislerinde iki yeni cihazı test ettiğini duyurmuştu. söz konusu yeni model cihazların uranyum zenginleştirme hızını arttırdığı ifade edilmişti.
iran’ın 2010 yılında normal bir nükleer santralin işlemesi için gerekli olan arıtılmış saf uranyum seviyesini yüzde 3,5’ten, yüzde 20’ye çıkarması endişelere neden olmuştu. bunun, nükleer silah için gerekli olan yüzde 90 oranındaki saf uranyuma ulaşmak için atılmış bir adım olduğu değerlendirilmişti.
isis raporunun sonuç bölümünde, iran’ın zenginleştirme programına yönelik kısıtlamalara rağmen, tahran'ın net bir şekilde nükleer silah geliştirme kapasitesine sahip olduğu ifade edildi.
kaynak: ajanslar
Yorumlar