Lübnan

'İran içişlerimize müdahale ediyor'

Lübnan’da cumhurbaşkanı adayı Semir Caca, Lübnan'ın içişlerine en çok müdahale eden ülkenin İran olduğunu söyledi. Caca'ya göre bu müdahale ülkedeki cumhurbaşkanlığı seçimlerini bir krize dönüştürdü.

Konular: Ortadoğu
Lübnan Meclisi üç oturumda da cumhurbaşkanını seçemedi. [Fotoğraf: AA]

eski falanjist komutan al jazeera’ye, meclisteki cumhurbaşkanlığı seçim oturumlarının sürekli ertelenmesinin sadece kendisine değil bütün ülkeye zarar verdiğini dile getirdi.

hizbullah’ın başını çektiği 8 mart hareketi’nin meclisteki seçim oturumlarını engelleme tavrının sadece kendisine yönelik olmadığını belirten caca, 14 mart hareketi’nin çıkaracağı herhangi bir adayın da aynı dirençle karşılaşacağını vurguladı.

lübnan’ın içinden geçtiği koşullarda güçlü bir cumhurbaşkanına ihtiyaç duyduğunu ifade eden semir caca, hizbullah ile yaşadıkları sorunlar konusunda son sözü lübnan anayasası'nın söyleyeceğini belirtti.

caca, lübnan’da birçok şii’nin de hizbullah savaşçılarının suriye’de savaşmasına karşı olduğunu söyledi.

semir caca kendisi ve arkadaşlarının lübnan’ı yabancı etkisinden uzaklaştırmaya çalıştığını bildirdi.

lübnan, mecliste yapılan üç oturumda, toplantı yeter sayısı bulunmadığı için yeni cumhurbaşkanını seçemedi. dördüncü tur oylama 15 mayıs’ta.

lübnan parlamentosu'nda, 124 milletvekilinin katılımıyla gerçekleştirilen ilk ve tek turda, adaylardan lübnan güçleri partisi başkanı samir caca 48, ulusal direniş cephesi milletvekili henry hılu 16 oy almış, bağımsız aday nadina musa ise hiç oy alamamıştı. cumhurbaşkanlığı için henüz adaylığını açıklamayan ketayip partisi lideri ve eski cumhurbaşkanı emin cemayel'e ise sandıktan 1 oy çıkmıştı.

lübnan iç savaşında ‘işlediği suçlar’ nedeniyle hapis yatan eski falanjist komutan caca'nın adaylığı, iç savaşta öldürülen dört isme verilen geçersiz oylarla protesto edilmişti.

eski başbakan saad hariri'nin başkanlığını yaptığı 14 mart hareketi, seçimlerde hizbullah ve suriye rejimi karşıtlığıyla tanınan caca'yı destekleyeceğini açıklamıştı.

8 mart hareketi'nin ise emekli general mişel avn'ı aday göstermesi bekleniyordu ancak 8 mart hareketi henüz adayını açıklamadı.

son tarih: 25 mayıs

anayasanın belirlediği takvime göre, 25 mayıs'tan önce cumhurbaşkanının seçilememesi durumunda, başbakan temam selam söz konusu görevi de yürütecek.

meclis'te hizbullah ve ortakları ile muhalifleri 14 mart hareketi’nin sandalye sayılarının birbirine yakın olması ve özellikle suriye’deki iç savaştan sonra daha da derinleşen siyasi kutuplaşma seçimi zorlaştırıyor.

lübnan’da cumhurbaşkanı hıristiyanlardan seçiliyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;