IŞİD
İran, IŞİD stratejisine şüpheyle bakıyor
ABD'nin IŞİD'e karşı oluşturduğu koalisyona dahil edilmeyen İran'ın medyasında Washington'u suçlayan haberler yer aldı. Birçok medya organı Obama'nın İran'ı içine almayan IŞİD stratejisinin başarısız olacağını belirtti.

iran resmi gazeteleri ve medyası, obama’nın açıkladığı işid stratejisine ve başını çekmeye hazırlandığı uluslararası koalisyona şüpheli bir tavırla yaklaştı.
medya organları, 'bölgenin olmazsa olmazı' olarak nitelendirdiği iran’ın, uluslararası 'işid ile mücadele ittifakı'nda rol almamasının mümkün olamayacağını savundu.
iran’ın ‘şark’ gazetesi uluslararası toplumun bu kadar hızla işid’e karşı ittifak oluşturmasını 'komik bir trajedi' olarak nitelendirdi. gazetenin haberinde şu ifade yer aldı:
"terör örgütlerini' besleyen, suriye’deki silahlı muhalefete milyarlarca dolarlık silah sağlayan ve saddam’ın devrilmesinden sonra irak’a askeri yardımda bulunan washington’ın oyunları kendi aleyhine döndü."
şark gazetesi, 'john kerry’nin ortadoğu turunun abd’nin terörle mücadelede irak ve suriye’ye komşu ülkelerin yardımına muhtaç olduğunu gösterdiğini ve bu yardım olmadan başarılı olamayacağını' yazdı. gazeteye göre, abd, işid’i bitirme hedefini gerçekleştirebilse bile bu onun terörle mücadele konusunda açık bir stratejiye sahip olduğu anlamına gelmiyor.
iran’ın ‘ibtikar’ gazetesi kerry’nin bağdat’ta yaptığı, iran’ın 'işid ile mücadele ittifakı'nda yer almayacağı şeklindeki açıklamaya değinerek, iran’ın olmadığı bir 'işid ile mücadele ittifakı'nın başarısızlığa mahkûm olduğunu yazdı.
gazeteye göre, "irak’ın en büyük komşusu olan iran’ın rolü göz önünde bulundurulmadığı takdirde obama’nın planı başarısız olacak ve terörün kökü kazınamayacak."
'koalisyondan dışlanmanın sebebi esed'e verilen destek'
'came cam' haber sitesi, özel haberinde, iran’ın 'işid ile mücadele ittifakı'na alınmamasının sebebinin esed rejimini desteklemesi olduğunu iddia etti.
haber sitesi, abd’nin, suriye meselesinde tamamen farklı politika izleyen iran’ın, işid’e karşı mücadelede açık ve fiili bir rol almasını istemediğini ve bunun iran’ın abd'nin planına güvenini kaybetmesine yol açtığını ifade etti.
came cam’a göre, danimarka dışişleri bakanı'nın son günlerde tahran’a yaptığı ziyaret, iran’ın işid'e karşı mücadelede rol alması için bir sinyal taşıyor. ancak iran, abd ile gergin ilişkilerinden dolayı bunu açık açık kabul etmekten çekiniyor.
haber sitesi, abd’nin terörle mücadele gerekçesiyle başlatmayı planladığı operasyona şüpheyle baktığını kaydetti.
'iran koalisyonda olmamaktan gurur duyar'
iran’ın yargı organı başkanı ayetullah laricani, 'israil başta olmak üzere bölgede terörü destekleyen abd gibi bir ülkenin terörle mücadele adı altında oluşturduğu koalisyonda rol almamasından dolayı iran’ın gurur duyduğunu' söyledi.
elf haber sitesi ise, abd’nin afganistan ve irak’taki acılı tecrübesinden sonra böyle bir operasyona adım atmasının arkasında büyük bir komplo olduğunu söyledi.
siteye göre, işid’in irak’ta işlediği savaş suçlarına tepkisiz kalan abd’nin müdahalesi, bölgedeki stratejik çıkarlarını kurtarma yönünde bir karar.
iran dışişleri bakanlığı sözcüsü merziye afham, abd’yi 'işid koalisyonunda bölge ülkelerine çifte standart uygulamakla, koalisyonda bulunan bazı ülkeleri ise suriye ve irak’taki 'terörü' finanse etmekle' suçladı.
washington’ın gelecek dönemde samimiyetini ispat etmesi gerekeceğini söyleyen afham, geçtiğimiz hafta da iran ile abd arasındaki nükleer müzakereler sırasında işid konusunu görüştükleri iddialarını yalanladı.
iran cumhurbaşkanı yardımcısı hamid ebu talibi ise twitter hesabından yaptığı açıklamada, abd’nin açıkladığı operasyonun hedeflerinde başarılı olmasını ve aynı zamanda bölgedeki ülkelerin egemenliğine ve halkın iradesine saygı göstermesini diledi.
kaynak: al jazeera
Yorumlar