İran: Batı'nın korktuğu güç

İran müzakere tarihini belirledi

Tahran, ‘5 artı 1’ grubuyla askıya alınan nükleer görüşmelerin 13 Nisan'da yeniden başlayacağını duyurdu. Türkiye ev sahipliği talebini yineledi.

Konular: Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

Yeri belirsiz

İstanbul teklifi

Türkiye rol oynuyor

İran'la geçen yıl İstanbul'da yapılan müzakereler başarısızlıkla sonuçlanmıştı. [Reuters]

iran ve bm güvenlik konseyi'nin daimi üyeleri (abd, ingiltere, fransa, rusya, çin) ile almanya'dan oluşan '5 artı 1' ülkeleri arasındaki nükleer müzakerelerin 13 nisan'da yapılacağı bildirildi.

iran resmi haber ajansı irna’nın verdiği haberde, dışişleri bakanı ali ekber salihi görüşmelerin belirlenen bu tarihte yeniden başlamasını beklediği ifade edildi.
 
iran'ın bu açıklamasına karşılık '5 artı1' üyelerinden henüz bir yanıt gelmese de, iki taraf arasında arabuluculuk görevi yapan ab ile türkiye gelişmeyi doğruladı.  
 
müzakerelerin yeri konusunda ise henüz kesin bir karara varılmadığını belirtilirken, tahran ziyaretini sürdüren türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan istanbul'u teklif ettiklerini söyledi. müzakerelerin yerinin birkaç gün içinde belirleneceğini söyleyen salihi de, istanbul'u tercih ettiğini belirtti.
 
 
'kimsenin dayatma hakkı yoktur'
 
nükleer müzakerelerle ilgili bir süredir beklenen bu gelişme erdoğan'ın iran ziyaretine denk geldi. tahran yönetimiyle bir araya gelen erdoğan, nükleer silahlara herkesin karşı olduğunu, bununla ilgli kimsenin dayatma yapma hakkı olmadığını söyledi.
 
güney kore'nin başkenti seul'de yapılan nükleer güvenlik zirvesi sırasında abd başkanı barack obama ile bir araya gelen erdoğan, washington'un iran'la ilgili mesajlarını tahran yönetimine iletmesi bekleniyordu.
 
obama-erdoğan randevusunda, abd lideri tahran için açık olan müzakere penceresinin artık kapanmak olduğunu söylemişti. obama, ankara’dan sorunun barışçıl çözümü için destek beklediğini aktarmıştı.
 
türkiye, batılı ülkelerin iran'ın nükleer silaha sahip olmaması gerektiği yönündeki görüşünü destekliyor ancak bm yaptırımları dışındaki baskılara katılmıyor.
 
bir süredir nükleer müzakerelere yeninden başlamak için nabız yoklayan tahran yönetimine, mart ayı başında ab’den yeşil ışık gelmişti. ab dış ilişkiler yüksek temsilcisi catherine ashton, görüşmelere başlamayı kabul ettiklerini duyurmuştu.
 
bu gelişmenin ardından müzakerelerin yeri ve tarihinin belirlenmesi konusunda beklentiler de artmıştı. 
 
14 şubat tarihinde tahran’ın nükleer programıyla ilgili olarak küresel güçlerle müzakerelere bir yıllık aradan sonra yeniden başlanmasını talep eden iran başmüzakerecisi said celili, ülkesinin yeni girişimleri masaya getireceğini belirtmişti.
'5 artı bir' grubuyla, bir yıl önce istanbul’da yapılan görüşmeler olumsuz sonuçlanmıştı. batılı ülkeler, iran’ın nükleer silah geliştirmesinden endişe ediyor. iran ise nükleer programının barışçıl olduğunu öne sürüyor.
 
iran'a yaptırımlar
 
tahran yönetimi bir süredir, abd ve ab’nin yoğun yaptırımları altında. washington’ın kapsamlı yaptırımları, iran merkez bankası ve diğer finans kuruluşları ile iş yapan şirketlerin abd ekonomisi ve mali sistemi ile ilişkilerinin kesilmesine ek olarak, tahran yönetimi ile bağlantılı mali ve fiziki varlıkların dondurulmasını kapsıyor. abd, bu şekilde müttefiklerini iran ile petrol ticareti yapmaktan vazgeçirmeyi amaçlıyor.
 
ab ise, ocak ayında iran’ın petrol başta olmak üzere çeşitli sektörlerini hedef alan ticari yaptırımlar uygulama kararı almış, ayrıca iran merkez bankası'nın üye ülkelerdeki aktiflerini, meşru ticareti ve borç ödemelerini engellemeyecek şekilde kısmen dondurmuştu.
 
tahran da misilleme olarak, ab’nin altı ay içinde devreye sokacağı petrol ticareti yasağını beklemeden ingiltere ve fransa’yla bu alanda ticareti durdurmuştu.
 
kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;