İşgalin ardından Irak

İran ve Irak'tan yeni silah anlaşması

Reuters haber ajansı, Tahran’ın Irak’a 195 milyon dolarlık silah satışını öngören yeni bir anlaşmanın imzalandığını duyurdu, ABD konuyla ilgili Bağdat'tan açıklama istedi.

Maliki yönetimi, Irak’a silah sevkiyatını geciktirmesi nedeniyle ABD yönetimine tepki gösteriyor. [Reuters]

habere göre anlaşma, irak başbakanı nuri maliki kasım ayı sonunda abd gezisinden döndükten hemen sonra imzalandı.

reuters’ın eline geçen belgelere göre sekiz ayrı başlık altında varılan anlaşma, havan topu ve füze gibi hafif ve orta  ağırlıktaki silahların satışını kapsıyor.

haber yayımlanması üzerine abd yönetimi irak hükümetinden konuyla ilgili açıklama istedi.

dışişleri bakanlığı sözcüsü jen psaki, “eğer iddialar doğruysa bu durum ciddi endişeler doğurur” ifadelerini kullandı.

psaki, iran’ın herhangi bir ülkeye yapacağı silah satışının, bm’nin bu konuda tahran’a koyduğu ambargonun delinmesi anlamına geleceğini söyledi.

abd’de bazı kesimler, tahran’a çok yakın olduğu gerekçesiyle maliki yönetimine silah satışına kısıtlama istiyor. tahran ile ilgili bir diğer endişe de, iran’ın suriye iç savaşında beşşar esed rejimine irak toprakları ve hava sahası üzerinden askeri destek sağlaması. 

irak'tan çelişkili açıklamalar

irak savunma bakanlığı'ndan salı günü yapılan açıklamada iran'dan silah alımına ilişkin medyada çıkan haberlerin doğru olmadığı bildirildi.

irak parlamantosu'ndagüvenlik ve savunma komisyonu başkanı hasan senid ise ülkesinin iran'la hafif silah anlaşması imzaladığını söyledi. 

senid, meclis binasında düzenlediği basın toplantısında, irak'ın silah kaynaklarını çeşitlendirme hakkı bulunduğunu ve komşu devlet olan iran'la çeşitli alanlarda anlaşma yapabileceğini söyledi. senid anlaşmanın detaylarına ilişkin bilgi vermedi.

DOSYA: İŞGALİN ARDINDAN IRAK

maliki'den silah arayışı

maliki yönetimi, irak’a silah sevkiyatını geciktirmesi nedeniyle abd yönetimine tepki gösteriyor.

geçtiğimiz hafta irak’ı ziyaret eden rusya dışişleri bakanı sergey lavrov, daha önce varılan anlaşma çerçevesinde rusya'dan irak'a silah sevkiyatının hızlandırılması konusunu değerlendireceklerini açıklamıştı.

maliki yönetimi birkaç aydır ağırlıkla sünnilerin yaşadığı anbar eyaletinde aşiretlere bağlı bazı silahlı gruplar ve irak şam islam devleti’ne karşı savaşıyor.

ülkede 30 nisan’da yapılacak genel seçimler öncesinde mezhepler arası gerginlikten kaynaklanan çatışma ve saldırılar da artış gösterdi.

kaynak: al jazeera, reuters ve aa 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;